Moskva hrozí blokováním webu ruské BBC. Kvůli rozhovoru s oponentem Kremlu

Rudé náměstí s Kremlem a chrámem Vasila Blaženého

Rudé náměstí s Kremlem a chrámem Vasila Blaženého Zdroj: Anton Zelenov, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rusko uvažuje o zablokování přístupu na web ruského servisu britské BBC. Moskvu prý popudil rozhovor zpravodajského serveru s aktivistou, v němž zazněly výzvy k účasti na zakázané manifestaci.

BBC rozhovor s umělcem a aktivistou Arťomem Loskutovem zveřejnila 31. července. Loskutov v něm vybízel k účasti na manifestaci za větší autonomii Sibiře v rámci Ruské federace.

Státní dozorčí úřad Roskomnadzor následně znemožnil přístup k interview a listu Izvestija sdělil, že by mohl zablokovat web celého servisu, pokud nepozmění obsah článku, který se považuje za „extremistický“.

Ruská RIA Novosti informovala, že Roskomnadzor poslal vedení ruského servisu BBC dopis s žádostí o odstranění rozhovoru, podle Izvestija ale žádost skončila bez odezvy. V neděli prý na adresu BBC zamířilo druhé vyrozumění, i to ale zůstalo bez reakce.

Roskomnadzor AFP odmítl potvrdit, zda by ruský servis renomovaného britského média mohl zablokovat. Podle zdroje listu Izvestija má Roskomnadzor možnost, ale i povinnost tak učinit, neboť obdržel žádost prokuratury zablokovat internetové stránky a zdroje šířící informace tohoto druhu.

Moskva v nedávné době kvůli výzvám k „nezákonné činnosti a účasti na veřejných akcích uskutečněných v rozporu se zavedeným pořádkem“ zařadila na černou listinu zpravodajský web Grani.ru nebo internetové blogy kritiků Kremlu Garyho Kasparova a Alexeje Navalného. Nedávno z populární sociální sítě Vkontakte zmizel i účet aktivistu, který bojují za autonomii pro Sibiř.