Na kolo a pro pivo. Originální mapa propojuje cyklostezky s minipivovary

Řevnický pivovar stojí nedaleko cyklotrasy i železniční trati.

Řevnický pivovar stojí nedaleko cyklotrasy i železniční trati. Zdroj: Pivovar Řevnice

Labská cyklostezka v Nymburce
I letos se řada Čechů rozhodla kvůli pandemii trávit dovolenou ve své vlasti.
Biskupský pivovar Litoměřice
Sehnat nové jízdní kolo může být letos problém.
5
Fotogalerie

Pandemická opatření vedla v Česku k prudkému vzestupu zájmu o cyklistiku. Kdo už nějaké kolo má, musí jen řešit otázku, kam vyrazit. V blízkosti českých páteřních cyklostezek leží řada menších pivovarů, které zejména v létě představují oblíbená výletní místa. Server E15 nabízí ojedinělou kombinaci dvou map: přehledu významných cyklotras a přilehlých minipivovarů.

V pivní turistice se mohou snadno protnout dva silné trendy: zájem o jízdní kola a dlouhodobě rostoucí obliba minipivovarů.

Infografika E15 zobrazuje na 140 pivovarů, které se nacházejí nanejvýš tři kilometry daleko od některé z páteřních cyklostezek dlouhých stovky kilometrů. Jde o podniky spadající pod Českomoravský svaz minipivovarů. Ten zároveň posloužil jako zdroj podkladových dat pro tvorbu mapy. Podle svazu žádný z těchto výhodně umístěných podniků nemusel kvůli koronakrizi ukončit činnost.

Jako další podklad posloužilo značení Klubu českých turistů. Zároveň je třeba upozornit, že pro cyklisty jako účastníky silničního provozu platí stejná pravidla jako pro řidiče. Nesmějí tedy jezdit pod vlivem alkoholu, v opačném případě jim hrozí pokuta až padesát tisíc korun.

Řada minipivovarů nicméně nabízí možnost stáčení piva s sebou do lahve či soudku, případně jsou to vhodná místa k delšímu odpočinku, během něhož cyklista opět nabere síly k bezpečné jízdě. Leckteré pivovary nabízejí i komentované prohlídky.

Páteřní cyklotrasa 1 Praha–Brno

Jednu z nejzajímavějších oblastí představují Hradčany. Není řeč o těch pražských, ale o obci severozápadně od Brna. V jejím okolí kromě čtveřice pivovarů stojí také rozhledna Klucanina. Hlavní česká cyklotrasa nabízí ovšem zajímavé pivní zastávky také na obou jejích koncích – v Praze, Brně a v okolí obou metropolí. Ani v okolí Třemošnice či Kutné Hory nezůstává na mapě bílé místo.

Labská cyklotrasa

Mimořádně oblíbená cyklostezka vinoucí se od Prahy na sever Čech vyniká relativní pravidelností, s jakou jsou v jejím okolí rozmístěny minipivovary. Ať už se na ni vydáte v Ústí nad Labem, Kutné Hoře či v Hradci Králové, můžete počítat s tím, že k pivní zastávce nebude příliš daleko.

Cyklotrasa 3 Praha–Plzeň

Z české metropole se lze za minipivovary vydat i opačným směrem, do Řevnic a Všeradic. Poměrně nedaleko se nachází také hrad Karlštejn, Svatý Jan pod Skalou či Černolické skály. Všechna tato místa nabízejí příjemné turistické zážitky.

Cyklotrasa 31 Plzeň–Lom

Dálková cyklotrasa spojuje západní Čechy s jižními. Líbit by se mohla nejen pivařům. Vede i kolem hradu Zvíkov nad vodní nádrží Orlík. Nejvíce pivovarských štací na ní ovšem nepříliš překvapivě najdou výletníci v Plzni.

Cyklotrasa 5 – Jantarová stezka

Také na cyklostezce vedoucí od rakouských hranic k polským lze najít několik zajímavých zastávek. Kromě tradičně pivně silného Brna se lze za pivními speciály na kole vydat i do okolí Ostravy.

Video placeholde
Prázdniny v ČR: Kam vyrazit, když trávíte volno v jižních Čechách? • Videohub