Na zámku v Lednici vznikne multifunkční centrum za půl miliardy

Na zámku v Lednici začíná stavba multifunkčního centra celkem přibližně za půl miliardy korun. Práce v areálu památky UNESCO mají být hotovy do června příštího roku. Uvedli to představitelé Jihomoravského kraje.

Zakázku ve výběrovém řízení získalo sdružení firem IMOS Brno, OHL ŽS a UNISTAV. „Jde o unikátní chvíli, zařazujeme se tak mezi ty, kteří se podílejí na obnově lednického zámku,“ uvedl hejtman Michal Hašek. Znovuobnovení části zámku podle něj podpoří další rozvoj regionu. Stavební práce se přitom nedotknou současných návštěvníků.

Cílem projektu je nejen vlastní obnova barokních jízdáren a koníren v Lednici, ale i vytvoření kulturního a vzdělávacího centra se zaměřením na komponované kulturní krajiny. V rámci tohoto multifunkčního centra vznikne výuková expozice o Lednicko-valtickém areálu a jeho hodnotách, pro které byl jako druhá kulturní krajina na světě zapsán do Seznamu světového dědictví UNESCO, dále výuková expozice o trvale udržitelném hospodaření v krajině, interaktivní expozice pro děti a mládež a informační centrum o Lednicko-valtickém areálu a biosférické rezervaci Dolní Morava. Multifunkční sál a učebny budou sloužit také studentům Masarykovy univerzity a Zahradnické fakulty Mendlovy univerzity. Vzniknou i prostory pro výstavy.

Unikátní komplex jízdáren a koníren, dílo věhlasného barokního architekta Jana Bernarda Fischera z Erlachu nebylo téměř po celé 20. století využíváno odpovídajícím způsobem, když převážně sloužilo jako sklady či tělocvična. Díky dotaci z Integrovaného operačního programu se nyní stane živým kulturním centrem národního významu. Jihomoravský kraj je jedním ze zakladatelů sdružení Multifunkční centrum zámek Lednice, které je příjemcem dotace. Jeho členy jsou dále obec Lednice, Masarykova univerzita, Mendlova univerzita a Centrála cestovního ruchu jižní Moravy.