Na závod Napříč Prahou se vydalo 1500 vodáků

Závod Napříč Prahou pod Karlovým mostem

Závod Napříč Prahou pod Karlovým mostem Zdroj: ctk

Napříč Prahou přes tři vltavské jezy se dnes vydalo bezmála 1500 vodáků, skautů a milovníků vodních sportů. Všichni trasu dlouhou 6,5 kilometru na svých kajacích, pramicích, raftech a kánoích zdolali bez újmy. Závod odstartoval po 10:00 z Císařské louky, o tři hodiny později pak všichni účastníci dorazili na Štvanici, kde se odehrálo slavnostní zakončení letošního ročníku.

Plavby centrem metropole se zúčastnily stovky pestrobarevných plavidel. Na hladině Vltavy bylo možné zahlédnout například loď s beruškami či pirátské plavidlo. U Střeleckého ostrova navíc vodáky doprovodily labutě a auta z nedaleké půjčovny šlapadel.

„Ještě před odstartováním se nám přihlásilo několik dalších zájemců, takže se celkové číslo účastníků navýšilo asi o stovku z původních 1400. Ani se moc lodí nepřevrhlo, protože voda byla klidná a i počasí nám přálo,“ řekl Petr Neumann ze svazu skautů a skautek Junák s tím, že všichni účastníci dojeli v pořádku.

„Akce se účastním už poněkolikáté a letos se to opravdu vydařilo. Hlavně díky počasí. Nejhorší byla asi propusť Staroměstského jezu u Karlova mostu, kde to hodně cákalo,“ prohlásil jeden z účastníků závodu.

Závodníky na trase čekaly tři jezyZávodníky na trase čekaly tři jezy | ctkZávodníky na trase čekaly tři jezy

Na trati musela plavidla kromě Staroměstského jezu překonat vorovou propusť Šítkovského jezu u Jiráskova mostu a Helmovský jez v Holešovicích, jenž drží republikový primát nejdelší funkční vorové propusti. „Po loňském úspěchu zůstala i letos možnost zazávodit si v kategorii seakajaků. Zcela otevřená byla kategorie volné splutí. Veřejnost musela dodržet jen základní bezpečností pravidla, například nošení záchranných vest,“ doplnil Neumann.

Do cíle dorazilo několik set plavidelDo cíle dorazilo několik set plavidel | ctkDo cíle dorazilo několik set plavidel

Cílem akce bylo nejen umožnit vodákům sjet si jindy uzavřené jezy v centru Prahy, ale také upozornit na činnost skautských oddílů. „Posádky lodí musí čelit jezům a dalším nástrahám trati, musí prokázat připravenost a schopnost táhnout za jeden provaz. Právě tak jako ve skautských oddílech. Možnost této dobrodružné sváteční plavby má každý právě jednou do roka,“ komentoval závod jeho pořadatel Jan Fischer.

Skautské hnutí má na celém světě přes 40 milionů členů a prošlo jím přes půl miliardy lidí. Na jaře příštího roku oslaví skauti v Čechách 100 let od vzniku jejich organizace. Každoroční závod na Vltavě se s přestávkami koná od roku 1939.