Nanotechnologie se nevyužívají jen v laboratořích

Zdroj: IMPRE CZ s.r.o.

4
Fotogalerie

Spousta lidí si nanotechnologie spojuje jen s vědeckofantastickými filmy a výzkumem v laboratořích. Přitom je mohou v každodenním životě využívat všichni z nás. Produkty na bázi nanotechnologií jsou k dispozici i v ČR. Cenově nedostupné nejsou a dokážou vám pořádně usnadnit práci.

Když někdo mluví o nanotechnologiích, má obvykle na mysli velmi malé technologie. Předpona „nano“ má konkrétně význam jedné miliardtiny jednotky (10-9). Vzdálenost je to skutečně malá, nicméně na jeden nanometr se vejde 5-10 atomů, s nimiž se dají tvořit divy. A lidé je skutečně tvoří, využívají jich.

Kde všude se nanotechnologie používají?

Až donedávna to bylo pouze na univerzitách a ve specializovaných laboratořích. Dnes už je však všechno jinak. Nanotechnologie využívají i mnohé firmy a prostřednictvím jejich výrobků je tedy mohou znát i obyčejní lidé. Manipulace s atomy se využívá ve fyzice, chemii, robotice, molekulární biologii a mnohých dalších odvětvích.

Reálné využití mají i pro vás

Nejspíš vás teď napadlo, jak mohou být nanotechnologie prospěšné vám. Pokud nemáte ani tušení, tak se raději posaďte, budete totiž koukat, kolik využití mají pro běžného člověka. Zapomeneme teď na chvíli na vědu, výzkum a přesuneme se spíš do reálného život k problémům všech lidí. Zastavíme se u jednoho, který nám bere spoustu času, ovšem vyhnout se mu nejde. Je jím úklid.

Právě čisticí prostředky a různé přípravky, co vám usnadní údržbu domácnosti a bydlení, je možné sehnat v provedení na bázi nanotechnologií. Jestliže jste doposud o ničem takovém ještě neslyšeli, určitě se v obchodech porozhlédněte. Důvodů, proč si domů pořídit zrovna tyto pomocníky, totiž není málo.

Využívejte přírodní principy

Čisticí prostředky na bázi nanotechnologií se inspirovaly přírodou, konkrétně lotosovým květem. Všimli jste si někdy, že tato rostlina, ačkoliv přežívá v bažinách, bývá vždy panensky čistá? Mohou za to drobné hrbolky na jejím povrchu. Tyto hrbolky jsou tak malé (v řádu nanometrů), že se mezi ně nedostane žádná špína. Zároveň na nich ovšem nečistoty neulpívají. Výsledkem je tedy dokonalá čistota. Co kdybyste takový kouzelný samočistící povrch vytvořili i ve své domácnosti?

Přesně na to se zaměřují výrobky německé společnosti NanoConcept, které se u nás prodávají. Usnadní vám úklid domácnosti, pomohou s čištěním domu a okolí, fungují také jako impregnace na oblečení nebo stan. Pojďme si udělat rychlý průlet nejoblíbenějšími výrobky.

Lidé nanoprodukty zbožňují

Kdo je jednou vyzkouší, už nechce nic jiného. Velký zájem je o nano impregnaci textilu a kůže. Ta na povrchu vytváří neviditelný ochranný film, který ovšem zůstává prodyšný. Zabraňuje vodě, skvrnám od kávy či vína, mastnotě a mnoha dalším nečistotám. Všechny je pak otřete pouhým mokrým hadříkem.

Nezbytným pomocníkem do domácnosti je pak kouzelná čisticí nano houbička. Jakkoliv se název zdá hloupý, ona kouzelná opravdu je. Stačí ji jen lehce potřít vodou a jemnými krouživými pohyby pak odstranit nečistoty. Nepotřebujete žádné další přípravky, čímž šetříte přírodu i svou peněženku.

Aby fasáda zůstala čistá, je vhodné použít fasádní barvu se samočistícím a perlovým efektem. Chrání proti vlhkosti, má výborné krycí schopnosti a umyjete ji obyčejnou wapkou, pokud to tedy za vás neudělá déšť. K údržbě zahrady se pak hodí ještě impregnace betonu a kamene. Ta chrání před špínou, popraskáním mrazem, erozními vlivy a růstem mechů, hub, lišejníků.

Ne všechno je takové, jak se to tváří

Nanotechnologie zažívají obrovský boom a mnohé firmy se na tom snaží vydělat. Pod nálepkou „nano“ tedy často objevíte i produkty, které s nanotechnologiemi nemají žádnou souvislost. Nechcete-li být z výsledku zbytečně zklamaní, nakupujte u ověřených firem. Nemusí jít zrovna o NanoConcept, nicméně s těmi chybu opravdu neuděláte.