Němci rozsvítí největší umělé Slunce na světě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: NASA

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Vědci v SRN spouští „největší umělé Slunce světa“. Sto čtyřicet devět promítacích reflektorů produkuje světlo s intenzitou desettisíckrát vyšší, než které dosahuje sluneční svit dopadající na Zemi. Němci doufají, že světlo o teplotě okolo 3 500 stupňů Celsia pomůže vyvinout uhlíkově neutrální palivo.

Experiment probíhá v Jülichu nedaleko od Kolína. Pokud se všechny reflektory společně zaměří na jednotlivý bod, vytvoří se teplota okolo 3 500 stupňů Celsia.

„Okamžitě byste shořeli, kdybyste do komory vešli,“ citoval The Guardian profesora Bernarda Hoffschmidta, ředitel výzkumného centra.

Experiment má zjistit, zda je při podobných podmínkách možné podnítit reakci extrahující vodík z vodních par. Její využití poté může získat podobu zdroje paliva pro automobily či letadla.

„Potřebovali bychom miliardy tun vodíku, pokud bychom chtěli cestovat letadly a auty na palivo neobsahující oxid uhličitý,“ poznamenal Hoffschimdt. „Klimatické změny se zrychlují, takže musíme zrychlit i naše inovace,“ dodal šéf projektu.