Nezvaného hosta řešila rada

Nájemnici bytu v Berouně vyděsil had, který na ni po příchodu z práce čekal v koupelně.

Nepříjemné překvapení čekalo na jednadvacetiletou Lucii Černochovou z Rakovníka, která si koncem loňského roku pronajala byt v ulici S.K. Neumanna. Had ležel stočený do klubíčka na zemi v koupelně. „Zabouchla jsem dveře a zavolala přítele. Když znovu otevřel, had už byl pryč,“ uvedla Černochová.

Domovní rada na ulici

V domě propukla panika. Obyvatelé přiklápěli záchodová prkénka a utěsňovali škvíry kolem stoupaček. Domovní rada se pak sešla před barákem. „Nikdo nemohl vědět, jestli není jedovatý. Přítel mne navíc planě podezříval, že jsem z práce nepřišla zcela střízlivá,“ řekla žena, která má z hadů hrůzu.

Dvoumetrová užovka

Zanedlouho už se po chodbách mezi nájemníky šuškalo, že had utekl chovateli z bytu ve třetím patře domu. Údajně šlo o zcela neškodnou užovku červenou.
Chovatel odmítl jakoukoliv diskuzi. Řekl pouze, že jeho had se domů ještě nevrátil. Užovka utekla majiteli z terária a byt opustila nejspíš dírou u potrubí ve stoupačce. Lidé ale podle něj mohou být klidní. „Jde o neškodnou užovku červenou,“ řekl chovatel. Užovka červená je nejrozšířenější a pro svou nenáročnost nejoblíbenější domácí had pro chovatele začátečníky. Dorůstá délky až 180 centimetrů a živí se drobnými hlodavci,“ řekl chovatel exotických zvířat Daniel Korec z Podkozí.
Pro zpestření jídelníčku servírují chovatelé užovkám jednodenní kuřata. Na svobodě nepřežije. Útěky ze špatně utěsněného terária nejsou u tohoto hada s noční aktivitou ojedinělé.

Smrdutý cestovatel

Strach z uprchlého hada nevypukl v Berouně poprvé. Před třemi lety způsobila zpoždění rychlíku od Plzně užovka smrdutá, která utekla jednomu pasažérovi ze zavazadlového vagonu. Jeden z cestujících ho v Berouně odchytil a předal rokycanským ochráncům přírody. „Byla uložená v sáčku a v krabici, která měla poměrně velké větrací otvory. Sáček se pootevřel, had z něj vylezl a otvory v krabici se protáhl ven,“ řekl šéf rokycanské stanice opuštěných zvířat Pavel Moulis. V Košťálkově ulici utekl před pěti lety had z čeledi škrtičů varietnímu kouzelníkovi. Stoupačkou prolezl až do nejvyššího patra. Naštěstí si vybral byt, který obýval kouzelníkův kamarád a který ke škrtiči přivolal jeho majitele dřív, než mohlo propuknout všeobecné zděšení.