Obava z druhé vlny nákazy poslala ropu dolů. Propad zbrzdila zpráva o dalším snižování těžby 

Ceny ropy Brent i WTI klesly

Ceny ropy Brent i WTI klesly Zdroj: Reuters

Barely ropy, Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Ceny ropy v pondělí dál klesají. Investory znepokojuje možnost příchodu druhé vlny koronavirové nákazy. Pokles cen nicméně zmírňuje zpráva o dalším snižování těžby ropy v Saúdské Arábii, píše agentura Reuters.

Cena červnového kontraktu na odběr severomořské ropy Brent kolem 21:30 SELČ ztrácela zhruba 2,78 procenta na 30,09 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles o 0,12 procenta na 24,70 dolaru za barel.

Celosvětová poptávka po ropě se v důsledku koronavirové krize snížila o zhruba 30 procent a ceny ropy se od začátku letošního roku propadly o více než polovinu. V posledních dvou týdnech sice rostly kvůli nadějím na oživení poptávky v důsledku uvolňování opatření proti šíření koronaviru, nyní se však dostaly pod tlak kvůli obavám z nové vlny viru.

„Obchodníci jsou méně entuziastičtí než minulý týden, uvažují o možnosti druhé vlny epidemie,“ uvedl analytik Bjornar Tonhaugen ze společnosti Rystad Energy. Ceny ropy dnes nicméně podpořila zpráva, že saúdskoarabské ministerstvo energetiky nařídilo ropné společnosti Saudi Aramco snížit červnovou těžbu ropy o dodatečný milion barelů denně.