OBRAZEM: Sotheby's vydraží tři raritní Alfy Romeo. Ve hře je půl miliardy korun

Alfa Romeo B.A.T., mistrovská díla automobilového designu s aerodynamickou karosérií z padesátých let minulého století

Alfa Romeo B.A.T., mistrovská díla automobilového designu s aerodynamickou karosérií z padesátých let minulého století Zdroj: profimedia.cz

Alfa Romeo B.A.T.
Alfa Romeo B.A.T.
Alfa Romeo B.A.T.
Alfa Romeo B.A.T.
Alfa Romeo B.A.T.
15
Fotogalerie

V rámci nadcházejícího Večera současného umění nabídne londýnská dražební síň Sotheby's automobilovou lahůdku – tři vozy Alfa Romeo BAT. Tyto koncepty, které se v jedné položce objeví vůbec poprvé, by se mohly vydražit až za dvacet milionů dolarů, tedy více než 461 milionů korun.

Koncepční vozy se zrodily ze spolupráce italské automobilky Alfa Romeo s proslulou karosářskou dílnou Carrozzeria Bertone. Měly prověřovat vliv odporu vzduchu na chování vozu.

Sérii navrhoval legendární automobilový designér Franco Scaglione, který ji postupně představoval na autosalonech v Turíně. Začínala modelem BAT 5 v roce 1953, pokračovala přes BAT 7 v roce 1954 a dovršil ji BAT 9 v roce 1955. Vozidla, která dosahovala rychlosti 200 kilometrů v hodině, vynikala pokrokovými aerodynamickými tvary karoserie.

Konstruktérům se u nejvyspělejšího modelu podařilo dosáhnout fantastického součinitele odporu vzduchu 0,19. Pro porovnání: u dnešních automobilů se tato hodnota pohybuje kolem 0,3.

Trojice vozů BAT si už v minulosti na výstavách jednotlivě našla své majitele, ale v roce 1989 se sešla znovu.