OBRAZEM: Vila Tugendhat slaví dvacet let od zápisu na seznam světového dědictví UNESCO

Vila Tugendhat slaví výročí zápisu do UNESCO

Vila Tugendhat slaví výročí zápisu do UNESCO Zdroj: profimedia.cz

Brněnskou funkcionalistickou vilu nechal koncem 20. let minulého století postavit textilní podnikatel Fritz Tugendhat
Vila Tugendhat je jednou z nejnavštěvovanějších brněnských památek, prohlídky bývají vyprodané na půl roku dopředu
Památka prošla rozsáhlou opravou za 176 milionů korun v letech 2010 až 2012. Tuto obnovu odborníci připravovali od roku 2003
Roční návštěvnost funkcionalistické památky se po zápisu do UNESCO začala strmě zvyšovat
Unikátní dům, který navrhl slavný architekt Ludwig Mies van der Rohe, bývá označován za stavbu, která určila nová měřítka moderního bydlení a která patří k základním dílům světové moderní architektury
28
Fotogalerie

Funkcionalistická vila Tugendhat slaví významné výročí. Unikátní brněnská stavba byla dne 14. prosince 2001 zařazena na seznam kulturního dědictví UNESCO. Dostala se tam jako celkově jedenáctá česká památka. Dům, který navrhl slavný architekt Ludwig Mies van der Rohe, bývá označován za stavbu, která určila nová měřítka moderního bydlení a která patří k základním dílům světové moderní architektury. Její původní majitelé si ale vily příliš neužili, koncem 30. let museli uprchnout před nacisty.

Fritz Tugendhat chtěl sice původně studovat medicínu, nakonec se ale také on zapojil do rodinného textilního podnikání. Jako nepříliš nadaného obchodníka ho zajímala spíše technická stránka věci a navrhování látek. V roce 1928 se v Berlíně oženil s Gretou, rozenou Löw-Beerovou, která pocházela z ještě movitější židovské podnikatelské rodiny, jež podnikala také v cukrovarnictví a lihovarnictví. A původně jí patřil i pozemek, na kterém se mladí manželé rozhodli vybudovat moderní dům.

Tugendhatovi oslovili renomovaného německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, s jehož prací se milovnice umění Greta Tugendhatová seznámila během života v Berlíně. „Velice jsem si přála mít moderní prostorný dům s jasnými a jednoduchými tvary. Můj muž se přímo děsil pokojů plných figurek a deček, jak je znal z dětství,“ řekla. Architekt po prohlídce parcely s krásným výhledem na Brno zakázku přijal a vznikla unikátní stavba, Miesovo nejvýznamnější předválečné dílo.

Kolik stojí nejdražší byt v Česku?

Tugendhatovi se do vily nastěhovali v roce 1930 spolu se syny Ernestem a Herbertem a Hannou, Gretinou dcerou z prvního manželství. Nový domov si však dlouho nestihli užít, po osmi letech museli zemi opustit před sílící nacistickou hrozbou. Rodina se přes Švýcarsko dostala v roce 1941 až do Venezuely, kde se narodily ještě dcery Ruth a Daniela. Vilu nejprve zabavilo gestapo, po válce v ní krátce pobývali sovětští vojáci a pak byla znárodněna.

Sloužila jako taneční škola, provozoval se zde rehabilitační tělocvik pro děti. Teprve v roce 1981 se stavba dočkala prvních oprav a byla tak připravená na dějinný okamžik - v roce 1992 zde byla podepsána smlouva o rozdělení Československa. Od roku 2001 je zařazena na seznam světového dědictví UNESCO, mezi roky 2010 a 2012 prošla citlivou rekonstrukcí. Fritz Tugendhat, který zemřel v roce 1958 ve Švýcarsku, už ji nikdy nenavštívil, Greta zde byla dvakrát na konci 60. let.

Památka prošla rozsáhlou opravou za 176 milionů korun v letech 2010 až 2012. Tuto obnovu odborníci připravovali od roku 2003.

Prohlédněte si interiér vily Tugendhat

Návštěvnost vily strmě roste

Roční návštěvnost funkcionalistické památky se po zápisu do UNESCO začala strmě zvyšovat. Z 8000 návštěvníků ročně v roce 2000 dosáhla rekordu v roce 2019, kdy ji navštívilo téměř 60 tisíc lidí. Vstupenky na prohlídky se obvykle po otevření nových termínů na půl roku dopředu vyprodají velmi rychle.

Rostoucí návštěvnost i rezervace prohlídek ale silně ovlivnila pandemie koronaviru, kvůli níž musela jindy celoročně otevřená vila zůstat dlouhé měsíce zavřená. Loni ji navštívilo 38 086 lidí a letos od května do listopadu, kdy mohla být otevřená, 32 684 návštěvníků, uvedl mluvčí správy vily Petr Dvořák.

„V poslední době se také kvůli covidu-19 častěji stává, že se uvolňují termíny, lidé ruší rezervace na poslední chvíli. Nejistota obvykle panuje i u zahraničních skupin, kdy často do poslední chvíle nevíme, zda přijedou,“ uvedl Dvořák.