Oktoberfest se ruší. Jde o zásah do našich tradic i ekonomiky, tvrdí Němci

Oktoberfest

Oktoberfest Zdroj: ČTK

Oktoberfest
Oktoberfest
Oktoberfest
Oktoberfest
Oktoberfest
26
Fotogalerie

Milovníci piva musí smutnit. Největší pivní festival světa - Oktoberfest - se letos kvůli přetrvávající pandemii nového typu koronaviru neuskuteční. Již 187. ročník měl začít 19. září. Letošní zrušení festivalu je prvním takovým krokem od poválečných let.

„Za normálních okolností bychom měli velký zájem na tom, aby se tento festival uskutečnil, ale žijeme v jiné době. A žít s koronou znamená žít opatrně,“ řekl Söder, který je obecně zastáncem přísných opatření proti nákaze. „Shodli jsme se, že riziko je prostě příliš vysoké,“ poznamenal s tím, že na Oktoberfestu není možné zajistit dodržování dostatečného odstupu mezi návštěvníky nebo nošení roušek.

„Proto jsme se společně rozhodli, že se Oktoberfest letos neuskuteční,“ uvedl bavorský ministerský předseda, podle něhož je mnichovská slavnost tou nejdůležitější a nejkrásnější na světě. „Bolí nás to, je to neuvěřitelná škoda,“ dodal.

Primátor Reiter připomněl, že Oktoberfest každoročně navštíví kolem dvou milionů zahraničních hostů, a není tak možné zajistit, že festival nerozpoutá další vlnu epidemie. Reiter doufá, že se příští rok vše podaří dohnat. Organizátoři rozhodnutí přijali s lítostí, ale i s pochopením. „Zdraví našich hostů nám leží obzvláště na srdci a má nejvyšší prioritu,“ sdělili.

Zrušení pivní slavnosti bude nejen velkým zásahem do bavorských tradic, ale také do zdejšího hospodářského života. Odhaduje se totiž, že festival, na němž se pravidelně vypije přes sedm milionů litrů piva, bavorské ekonomice každoročně přináší kolem 1,2 miliardy eur (32,6 miliardy korun). „Všichni to bolestivě pocítí v peněžence,“ míní Reiter.

Počátek pivních slavností, které se postupně proměnily v obří komerční podnik, spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Už v minulosti byl Oktoberfest několikrát zrušen kvůli epidemii, naposledy ale v roce 1873, kdy se tak stalo kvůli choleře. Jeho brány zůstaly uzavřené i během obou světových válek. V letech 1946 až 1948 se konal v malém jako „podzimní slavnost“, od roku 1949 pak nepřetržitě jako Oktoberfest.

Prohlédněte si fotogalerii:

Na oddělení ztrát a nálezů skončilo v letošním ročníku asi 3800 předmětů. Z toho 780 průkazů, 690 kusů oblečení, 660 peněženek, 465 bankovních karet, 420 telefonů, 300 klíčů, 155 brýlí a jeden umělý chrup.

Oktoberfest je známý jako největší pivní festival světa. Jeho první ročník byl pořádán roku 1810 a koná se v německém Mnichově. Festival začíná na konci září, trvá 16 dní a obvykle končí první říjnovou neděli.