Opravit, nebo zbourat? Kultura vyjde draho

Kulturní dům v Hodoníně čeká na plánovanou opravu za téměř čtvrt miliardy korun. Za to by však mohli radní nechat postavit nový.

Ročně ho navštíví až sto tisíc návštěvníků, přesto už několik let marně čeká na rekonstrukci. Hodonínský dům kultury potřebuje hlavně nová okna a zateplení. Provoz pětadvacet let staré budovy totiž stojí ročně milion korun.

„Čeká na rekonstrukci už několik let. Musel ustoupit opravě stadionu, stavbě sportovní haly i koupaliště. Máme už vydané stavební povolení a vypsané výběrové řízení na projektovou dokumentaci. Pokud vše půjde podle plánu, s opravou začneme už příští rok,“ uvedl ředitel domu kultury Zdeněk Grombiřík.

Málo místa pro herce

Rekonstrukci by uvítala i Běta Švancerová, umělecká vedoucí divadelního souboru Svatopluk, který má v kulturním domě zázemí. „Jeviště a technika už nám dávno nevyhovují a k dispozici máme jen dvě malé šatny. Sál je příliš velký a na komorní věci se nehodí. Navíc můžeme zkoušet, jen když zrovna není žádný program,“ stěžuje si Švancerová.

Plánovaná oprava spolkne dvě stě čtyřicet milionů korun. Lidé se mohou těšit také na novou vinárnu, interiéry nebo balkon.

Návrh má ale i své odpůrce. „Oprava za čtvrt miliardy mi přijde dost přitažená za vlasy. Za stejné peníze bychom mohli mít nové kulturní centrum. Mohlo by vzniknout v bývalých kasárnách, kde není obytná zóna. Dalo by se tam lépe zaparkovat a koncerty by tam nikoho nerušily,“ myslí si hodonínský zastupitel Vítězslav Krabička.

Starostka Hodonína Milana Grauová ale tvrdí, že by to nebylo tak snadné. „Nároky na energie jsou vysoké a chybí tam zázemí pro účinkující. Těžko bychom hledali pro budovu kupce nebo jiné využití. A její zbourání by vyšlo draho,“ tvrdí starostka.