Opravy historických hal Karoliny v Ostravě začnou letos

Přestavba historických objektů elektrocentrály a ústředny bývalého dolu Karolina v centru Ostravy začne ještě v letošním roce. Náklady rekonstrukce tzv. trojhalí činí 340 milionů korun, z toho 283 milionů poskytne dotace EU. Vznikne tam zastřešené náměstí k společenskému, výstavnímu a sportovnímu využití, informovala Regionální rada Moravskoslezsko.

„Je to další krok k zvelebení a oživení centra Ostravy v oblasti Nové Karoliny. Trojhalí dodá místu společenský rozměr, bude příjemným místem pro setkávání, kulturu a sport. Projekt zachová původní technický vzhled budov podle architekta Josefa Pleskota, dění a náplň objektu budou pestré,“ uvedl k budoucí podobě této kulturní památky primátor Ostravy Petr Kajnar. Projekt je nyní ve fázi výběru dodavatele, hotovo má být v létě příštího roku.

Záměr obnovy trojhalí je součástí integrovaného plánu rozvoje města Ostrava - Pól regionu, na který má město vyčleněno přes 900 milionů korun z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Kromě tohoto záměru chce peníze využít například na cyklostezky podél Ostravice nebo přeměnu Porážkové ulice. Regionální rada Moravskoslezsko v letech 2007 - 2013 zodpovídá za uplatnění přibližně 19 miliard korun z evropských fondů v Moravskoslezsku. Doposud podpořila 656 projektů dopravní infrastruktury, veřejných služeb, cestovního ruchu, regenerace brownfields, rozvoje měst a venkova dotací přibližně 14,5 miliardy korun.