Osudová tíha levituje U Zlatého prstenu

Osudová tíha levituje U Zlatého prstenu

Osudová tíha levituje U Zlatého prstenu Zdroj: ghmp

Mezi sociálním uměním a magickým realismem se vznášejí obrazy po několik desetiletí opomenuté meziválečné umělkyně Vlasty Vostřebalové Fischerové. Zázemí s prostorovou lehkostí jim poskytuje Dům U Zlatého prstenu.

Retrospektivní linie výstavy putuje autorčiným dílem po osudových až tíživých nitích jejího životního spletence. Výstava tak poukazuje na propojení nelehkého životního příběhu se sociální tematikou obrazů, které se střídají s magickým surreálnem. Tajemná osudovost až tíživost se lehce nadnáší a vytváří zajímavou koláž textu, slova a obrazu.

Výstava prostupuje třemi patry galerie a od pramene se pomalu rozlévá po nejvyšším poschodí, gradujícím tempem se pak propadá jako vodopád do přízemí. Tematicky je rozčleněna do 11 segmentů (mimo jiné Samota a periferie, Otokar Fischer, Obrazy moderního „ženství“, Ženy posedlé), v nichž se prolínají všechny palčivé momenty autorčina života.

V počátcích tvorby se Vostřebalová projevovala jako průbojná umělkyně, která ve své době působila velmi emancipovaně a nebála se výrazově ztvárnit postavení ženy ve společnosti. Všemi segmenty se tak prolíná téma ženství, které se projevuje ve třech fázích – žena milenka, žena matka, žena tvořitelka.

Dramatická zápletka je situována do druhého poschodí expozice, v němž je ukryta melancholie z rozpadajícího se vztahu a také nutkavé zaujetí postavením matky, která bojuje za svého syna. Imaginární světy se přesouvají do pozadí a vyprahlé až nezaujaté oči portrétovaných roztěkávají mysl kolemjdoucích.

Výstava dosahuje svého dramatického vyvrcholení výjevem těla utonulé gravidní ženy, které padá do zelené hlubiny, aby se posléze vynořilo na hladinu a svým tíživým poklidem se nechalo unášet proudem života.

V tomto bodě se návštěvník těžkým krokem přesouvá do posledního poschodí. To nabídne dějství, v němž roztěkané myšlenky narážejí na audiozáznam z deníku ženy milenky. Promyšlená a významná výstava se zde pomyslně i fakticky uzavírá.

Vlasta Vostřebalová Fischerová: Mezi sociálním uměním a magickým realismem
Dům U Zlatého prstenu
Výstava trvá do 14. září
Hodnocení: 80 %