Pavel Širůček z Baníku Havířov patří k nejlepším juniorům v Evropě.

Havířovský stolní tenis už dlouhá léta pravidelně vychovává kvalitní hráče. Mezi jednu z největších nadějí lze momentálně považovat i sedmnáctiletého Pavla Širůčka.

Ve stolním tenise patříte mezi nejúspěšnější juniory Evropy. Jak dlouho se tenisu věnujete? Ke stolnímu tenisu mě v osmi letech přivedl otec, který dříve taky hrával. Takže letos to bude deset let.

Naposledy jste se zúčastnil Mistrovství České republiky mužů, kde jste skončil na devátém až šestnáctém místě. Potěšil vás tento výsledek? Mohl jsem se umístit i výše, ale prohrál jsem s vítězem celého turnaje. Teď se hlavně chci soustředit na obhajobu prvenství na Mistrovství České republiky juniorů.

Často jezdíte na turnaje do zahraničí. Můžete tedy porovnat stolní tenis tady a v cizině? Ten rozdíl tam určitě je, hlavně po finanční stránce. Jiné svazy jsou lépe finančně zabezpečeny než ten náš. Ale já si nestěžuji, v Havířově mám dobře vytvořené podmínky pro kvalitní trénink.

Na začátku roku jste startoval na turnaji TOP 10, kde hrálo deset nejlepších juniorů Evropy. Do turnaje jste šel ze třetího místa žebříčku, které jste obhájil. Takže spokojenost? Přede mnou zůstali jen Němec Franziska a Francouz Gauzy. Jsou to hráči, na které mám. Gauzyho jsem dokonce dokázal naposledy porazit. Momentálně čekám na nový žebříček nejlepší desítky, který zatím ještě nevyšel, a doufám, že se posunu výš, že to nebudu stále třetí místo.

Máte dost nabitý program. Čeká vás odpočinek nebo stále trénujete? Rozhodně trénuji. Mám před sebou další kola světového turnaje v Rakousku a ve Španělsku. Anebo Mistrovství světa juniorů v Turecku.