Pes dokáže člověka potěšit i léčit

Ukázka canisterapie důchodce rozveselila.

Tři labradorky, peruánská naháčka a irský pšeničný teriér spolu s páníčky Ivou Bajtlerovou a Ladislavem Pozdníčkem potěšili důchodce v boleslavském Domě s pečovatelskou službou (DPS) Na Radouči. Psi a jejich páni dohromady starým lidem ukázali, jak je pes skvělým společníkem.
Ten je platný nejen jako asistenční, když dokáže podat hůl nebo klíče, ale také při polohování. Tehdy je tělo člověka obklopené zvířaty, prohřeje se a připraví na rehabilitaci.
„Líbilo se mi to. Odmalička jsem zvyklá na psy, manžel byl navíc kynolog,“ říká Marta Nagyová, která si na ukázku lehla na zem a nechala se obklopit pěticí psů. V domově začala bydlet před sedmi lety s mužem. Letos už přišla sama. „Minule si lehal na zem manžel, tak jsem to teď za něj vzala,“ říká Nagyová.

Pomáhají i v komunikaci

Psi často pomáhají také navázat kontakt. Promluví na ně nekomunikující dítě či se na ně na vozíčku přijede podívat babička. Osmaosmdesátiletá Marie Pelantová, která před první návštěvou canisterapeutů nevycházela z pokoje. „Na pejsky se přijdu podívat vždycky,“ říká Pelantová.
„Pro Boleslav sháníme dospělé se psem, kteří by po týdenním kurzu chtěli bezplatně pracovat s nemocnými, starými či dětmi, máme tu totiž jen jeden tým a přitom spoustu žádostí,“ říká canisterapeutka Bajtlerová. Zájemce se víc dozví na webových stránkách. Na rase psa nezáleží.
Zatím v Boleslavi psi léčí ve speciální škole a stacionáři.