Pirát z D1: Byla to moje první chyba

Je to asi nejvíc proklínaný řidič na českých silnicích. Každý ví, kdo je pirát z dálnice D1.

Čtyřicetiletý manažer plzeňského Prazdroje Luboš Lacina. Na čtyřiadvacátém kilometru dálnice D1 ve směru z Brna do Prahy po předjetí pomalejšího vozu mazda najel do jeho boku a vůz vytlačil z dálnice. K události došlo koncem března. „Nikam jsem nespěchal. Nebyl to ode mě zlý úmysl, ale řidičská chyba,“ uvedl skrze svého advokáta v rozhovoru pro Sedmičku Luboš Lacina.

Co se vlastně na dálnici 22. března stalo?

Jak jste to viděl vy? Jel jsem to pondělí ráno po D1 směrem na Prahu. Nikam jsem nespěchal, neboť první pracovní povinnost jsem měl ten den až v jedenáct hodin v centru Prahy. Na čtyřiadvacátém kilometru před Prahou, zhruba ve čtvrt na devět. Což znamená, že jsem měl ještě dvě a tři čtvrtě hodiny času do oné zmiňované pracovní schůzky, jsem při přejíždění z levého do pravého jízdního pruhu udělal velkou řidičskou chybu. Chtěl jsem uvolnit levý pruh za mnou rychleji jedoucím vozidlům. Při tom manévru, jsem neúmyslně ohrozil posádku vozidla mazda. Vozidlo vyjelo z dálnice, posádce se naštěstí nic nestalo. Je mi upřímně líto, že k této situaci došlo. Velmi toho lituji. Když jsem zpozoroval, že vozidlo Mazda opustilo dálnici, tak jsem ihned zastavil vozidlo, zavolal 112 a spěchal jsem posádce na pomoc.

Jak Vám ta událost změnila život?

Zásadně. Mediální zájem v souvislosti s touto nešťastnou událostí je značný a mnoho lidí soudí pouze na základě videozáznamu, který vypadá hrozivě.

Jak se k tomu staví vaši nejbližší a kolegové?

Lidé z blízkého okolí mě znají a vědí, že nejsem žádný gauner, ani pirát silnic. Udělal jsem velkou šoférskou chybu, to je evidentní. Nebyl to však úmysl někomu poškodit majetek nebo mu ublížit. Mí blízcí a kolegové ví, že nemám zlou povahu.

Mluvil jste s někým z toho auta? Nebo je budete kontaktovat?

Omluvil jsem se veřejně prostřednictvím České televize a také jsem každému z té dvojice napsal osobní dopis s omluvou a nabídl jsem jim osobní schůzku a omluvu z očí do očí. Nevím, jak se k tomu zachovají. Pokud je někdo schopen takovou schůzku zprostředkovat, byl bych rád.

Chystáte kromě procesu podniknout nějaké kroky, abyste věc urovnal?

Rád bych se s posádkou vozidla Mazda sešel a ujistil je, že z mé strany se skutečně jednalo o velkou řidičskou chybu a ne o záměr nebo zlý úmysl. Jak jsem již uvedl – ten den jsem nikam nespěchal, takže proč bych měl „trestat“ řidičku za pomalou jízdu, jak to některá média prezentují? Další kroky závisí na tom, jak se k tomu posádka vozidla postaví, zda bude ochotna se se mnou sejít.

Stalo se vám už někdy něco podobného?

Ne, nikdy.

Kolik toho ročně najezdíte?

Jezdím pravidelně od dubna 1994 a najezdil jsem doposud 750 000 km, ročně to tedy průměrně vychází na cca 47 000 km. Doposud jsem nebyl účastníkem žádné dopravní nehody a mám plný počet bodů. Moc mě mrzí, že první chyba za volantem dopadla právě takto.

Co si myslíte o situaci na D1?

D1 je velmi zatížená komunikace a místy by potřebovala opravu.

Co budete dál dělat?

Budu přesvědčovat, že v mém počínání nebyl úmysl. Opravdu se jednalo o nehodu, o nezvládnutý odbočovací manévr.