Plán Nymburka? Cesty k Jadranu

Basketbalisté Nymburka sní o postupu do další fáze Eurocupu a účasti v Adriatické lize.

Zní to trochu jako pohádka či sci-fi seriál. A třeba takto by mohla vypadat osnova jejího divokého scénáře. Rok 1996: Nymburk hraje třetí ligu a o městě se v republice ví snad jen díky důležitému železničnímu uzlu a Postřižinskému pivu.

Ostrý střih. Jaro 2009: Nymburk získává šestý titul v české nejvyšší basketbalové soutěži v řadě a svádí vyrovnané bitvy na evropském poli. Střih. Únor 2010: Nymburští poprvé postupují do vyřazovací části Eurocupu a míří do prestižní Adriatické ligy.

Po polovině zápasů osmifinálové části Eurocupu je Nymburk ve své skupině třetí. Do druhé porce duelů odstartuje v pardubické ČEZ Areně v úterý 23. února proti španělskému klubu Gran Canaria. Zároveň se v příštích týdnech rozhodne o tom, zda se šestinásobný český mistr zapojí od příští sezony do prestižní Adriatické ligy.

Po zbytečné domácí porážce s Bělehradem uspěl Nymburk nečekaně na horké půdě turecké Ankary. V napínavé bitvě rozhodlo o vítězství Středočechů až prodloužení. „Myslím, že jsme si v zápase zasloužili vyhrát víc než domácí,“ chválil mužstvo po duelu v Ankaře trenér Muli Katzurin.

V minulém týdnu čekal na jeho svěřence tým z Kanárských ostrovů, Gran Canaria. Ač Nymburští vyrazili do známé turistické destinace s třídenním předstihem, na půdě favorizovaného účastníka nejlepší evropské soutěže – španělské ACB ligy – prohráli o patnáct bodů. Stejný soupeř je čeká v úterý, tentokrát na „domácí“ palubovce v Pardubicích. „To bude klíčový zápas, který hodně napoví o našich šancích na postup,“ řekl asistent generálního manažera klubu Jiří Zídek.

Vedle Eurocupu bojuje Nymburk i na „druhé frontě“. Už několik měsíců se ví o zájmu klubu o start v Adriatické lize. Tenhle plán pomalu nabývá reálných rozměrů. Zídek spolu s prezidentem klubu Miroslavem Janstou nedávno absolvovali jednání s představiteli soutěže o přistoupení Nymburka do jihoevropské ligy.

„Máme předběžný souhlas s účastí v Adriatické lize za předpokladu, že ji bude hrát čtrnáct týmů,“ uvedl Zídek. „Naše šance na vstup vidím tak na pětasedmdesát procent. Moudřejší budeme po jednání její valné hromady. Myslím, že účast Nymburka by mohla být vzpruhou pro český basketbal, který je v současné době poněkud v krizi,“ konstatoval Jiří Zídek.

Adriatická liga je prestižní klání nejlepších týmů z bývalé Jugoslávie, vznikla v roce 2001.
Kde by Nymburk hrál zápasy této špičkové evropské soutěže? „Tři zápasy s nejkvalitnějšími soupeři v Pardubicích, zbytek v Nymburce.“

Pokud by Nymburk skutečně hrál v příští sezoně s týmy z Balkánu, nemohl by se zúčastnit základní části nejvyšší české soutěže, jíž šest let vládne. „Pravděpodobně bychom nastoupili až do play-off, vše by však muselo schválit vedení ligy,“ doplňuje Zídek.