Planeta opic nabídne parádní sci-fi a zásadního záporáka

Úsvit planety opic

Úsvit planety opic Zdroj: Cinemart

Série o osudech planety opic (tedy Země) se dočkala dalšího pokračování. A nutno dodat, že spolu s předchozím dílem (Zrození planety opic, 2011) novinka patří k tomu nejlepšímu, co v žánru sci-fi v posledních letech vzniklo.

Hned úvodní záběr naznačuje, že sledujeme mimořádný snímek. Velký detail Caesarovy tváře, napnuté očekáváním je nesmírně působivý především na velkém plátně. Následuje první z mnoha velkolepých scén, v níž organizovaná tlupa opic loví lesní zvěř. Skupina vedená Caesarem žije v ústraní lesa poblíž San Franciska a domnívá se, že všichni lidé již vymřeli kvůli zvláštnímu viru známému z předchozího dílu. Když se v lese náhle objeví skupinka badatelů, najednou se setkávají dvě rozdílné skupiny živočichů, kteří k sobě mají blíž než doposud. Kdo z nich ovládne planetu, není zdaleka jasné.

Reminiscence dobytí Nového světa Evropany a vyhlazení indiánů se sice při sledování nové planety opic vrací několikrát, přesto nepůsobí nijak křečovitě ani násilně. Na rozdíl od mnoha nových snímků, které často volají po samoúčelných interpretacích, novinka Matta Reevese obstojí stejně dobře i sama o sobě. Je dokonale vystavěným dramatem několika ústředních charakterů. Na každé straně pomyslné barikády se někdo snaží zachovat mír a druhý sází na totální válku. V důsledku toho příběh snímku vyznívá mírně stereotypně a až příliš očekávatelně. Na rozdíl od předchozího dílu, jehož příběh byl vynikající.

Aktuální snímek ale zase nabídne jednoho z nejlepších záporáků, kteří se kdy na plátně objevili. Caesarův pobočník Koba se ve vzbuzování negativních emocí v divákovi může směle rovnat s legendárním Frankem z Tenkrát na Západě.

Skvělou práci odvedl také Reeves. Autor fantastického Monstra znovu dokazuje, že i námezdní režisér bez unikátního stylu může patřit k hollywoodské špičce. Vyplatila se mu spolupráce s dvaasedmdesátiletým kameramanem Michaelem Seresinem, jehož dlouhé záběry ve spojení s akcí a 3D vypadají znamenitě.

Nejnovější planeta opic potvrzuje, že ačkoli letošní léto komerčně spíše pokulhává, do kin vstupují překvapivě skvělé velkofilmy. Po Godzille, Na hraně zítřka a Jak vycvičit draka 2 tu je další inteligentní blockbuster.

Úsvit planety opic
(sci-fi, USA, 130 minut)
Režie: Matt Reeves
Hrají: Gary Oldman, Toby Kebbell, Keri Russellová
Hodnocení: 80 %