Plavčík? To není jen balit holky u vody

Ve školním roce jde Jakub Šlajs ve stopách Komenského, o prázdninách však připomíná spíš Davida Hasselhoffa v seriálu Pobřežní hlídka.

Student pedagogické fakulty v Českých Budějovicích si přivydělává jako plavčík v klatovských lázních. „Dohlížím na lidi už pět let. Za tu dobu jsem musel tahat z vody jen jednu holčičku. Naštěstí,“ nechce zakřiknout počet tonoucích.

„Bylo to ještě v Nýrsku, kde jsem jako plavčík začínal. Ta holčička měla alergii na včelí žihadlo. Plaval jsem pro ni doprostřed bazénu, pak přiběhla její maminka a dala jí léky,“ vzpomíná mladík. A co musí člověk udělat, aby mohl dělat plavčíka? Především musí projít kurzem u vodní záchranné služby nebo u jiné instituce, která má pro kurz akreditaci.

Pak musí zvládnout zdravotní testy a prokázat i zdatnost ve vodě. „To obnáší uplavat dvě stě metrů na čas, pětadvacet metrů pod vodou a další fyzicky náročné úkoly,“ doplnil Šlajs. I když má na kontě pouze jednu záchranu ve vodě, s ošetřovnou přichází do styku téměř pravidelně. „Na koupališti se stává spousta úrazů a i ty musí umět plavčík ošetřit,“ upřesnil Jakub.