Pneumatiky bez vzduchu přijdou na trh už za dva roky. Zatím jen pro jízdní kola

Bridgestone Air Free Concept

Bridgestone Air Free Concept Zdroj: bridgestone

Bridgestone Air Free Concept
2
Fotogalerie

Už v roce 2019 začne Bridgestone prodávat nepropíchnutelné pneumatiky bez nutnosti nafukování. Nasadit je zatím bude možné jen na jízdní kola.

 

Pneumatikářské firmy už řadu let zkoumají možnosti "airless" pneumatik, které vůbec nepotřebují duše a stlačený vzduch. Takového obutí pro automobily se sice nejspíš v blízké době ještě nedočkáme, výsledky dosavadního vývoje však i přesto najdou své uplatnění a to už docela brzo.

Bridgestone nyní představilo nové obutí s názvem Air Free Concept a je určeno pro - jízdní kolo.

Sestává z centrálních loukotí, na které je připevněna samotná bezvzduchová "pneumatika" tvořená speciálně tvarovanými lamelami a běhounem. Lamely se patrně postarají o tlumení rázů, které za běžných okolností pohltí nafouknutá duše, uzavřená v plášti.

Jak bude jízdní kolo na obutí Bridgestone Air Free fungovat a jaká bude životnost zatím není známo, nicméně tento typ pneumatiky vypadá zajímavě a výrobce věří, že se mu povede zahájit prodej v roce 2019. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že se mu následně podaří tuto koncepci použít i na "pneumatikách" pro další typy dopravních prostředků.

Další aktuality ze světa motorismu najdete na webu Auto.cz >>>