Po roce hotovo. Sokolovská žije

Rok trvající rekonstrukce Sokolovské ulice skončila. Městská čtvrť Rybáře je od této chvíle jiná.

Nová šířka vozovky a chodníků, nový povrch, dvě nové kruhové křižovatky, zastřešená autobusová zastávka před archivem – to jsou nejviditelnější změny v Sokolovské ulici, kterou 28. července opustily těžké stavební stroje. Karlovarská ulice, která ještě před pár lety byla hlavní tranzitní trasou ve městě, září novotou. Díky 122 milionům korun.
„Prakticky vznikly nové Rybáře. Ze čtvrti přetížené dopravou, která odstrašovala chodce, se stávají prodloužením obchodně správního centra za Chebským mostem,“ řekl Sedmičce Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu. Sokolovská jako páteřní ulice Rybářů skutečně vypadá jinak. Je nyní mladší, působí kulturněji. Chodníky jsou v nejfrekventovanějších místech čtyři metry široké. Už nejsou zalité praskajícím asfaltem, ale dlážděné zámkovou dlažbou. Povrch parkovacích pásů tvoří dlažba z kostek. Nová komunikace zároveň bere ohled na vjezdy do domů a průjezdů. Vozovka je užší. „To by mělo vést ke zklidnění a zpřehlednění dopravy,“ uvedl Kopál s tím, že zklidnění napomohou rovněž dvě nové kruhové křižovatky s ulicemi Nákladní a Železniční. Přes silnici bude navíc namalováno devět přechodů pro pěší, tedy mnohem více než dosud.
Rekonstrukci dvanácti set metrů Sokolovské ulice spustil magistrát v srpnu loňského roku. Postup stavebních prací nezbrzdila žádná nečekaná událost, i proto byla oprava ulice skončila v termínu. Jednoho překvapení se však dělníci přesto dočkali. Po odkrytí vrstvy vozovky u domu Elite totiž narazili na část slepé a nevyužívané šachty. „Šlo pravděpodobně o dřívější kanalizaci. Vyfotografovali jsme ji a pak nechali zbořit, aby neohrozila propadnutím hotovou komunikaci,“ vysvětlil Kopál.
Dvanáct měsíců prací na proměně ulice však za sebou zanechalo i šrámy, nejen nové chodníky. Některé obchody na rozkopané ulici, která jim odlákala zákazníky, nepřežily. Jiní měli namále. „Neměli jsme skoro žádné tržby. Snad se to teď zlepší,“ doufají v papírnictví Art papír. Stejně jako ostatní. „No, přežili jsme, tak uvidíme“ říkají třeba v prodejně rybářských potřeb.
Magistrát podle mluvčího Kopála nabídl podnikatelům z rekonstruovaných částí Sokolovské ulice například reklamu zdarma v radničních listech. A majitelům restaurací pak možnost odpuštění poplatků za zábor prostranství pro předzahrádky. „Nicméně věříme, že pro podnikatele bude rekonstruovaná Sokolovská přínosem sama o sobě. Vždyť ze zaprášené výpadovky na předměstí se stala zónou příznivou pro automobilisty i pěší,“ uzavřel Kopál.