Počet transakcí na realitním trhu ve čtvrtletí zmírnil pokles

Počet transakcí na českém realitním trhu pokračoval v mírném poklesu také v letošním prvním čtvrtletí. Propad už ale nebyl tak silný jako před rokem. Počet předmětů řízení se podle nových statistik Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) snížil za první tři měsíce meziročně o tři procenta na 165 848. Loni činil za stejné období meziroční pokles zhruba šest procent.

„Meziroční srovnání prvního kvartálu roku potvrdilo zmírňující trend propadu v hlavních ukazatelích. Opět se sice dokončilo méně bytových jednotek, nižší jsou i počty prodejů pozemků, rozestavěných i dokončených budov a bytů, ale první kvartál již vykazuje menší propady než ten loňský. Statistiky tak mohou podporovat mírný optimismus na trhu,“ řekl Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Ambruz & Dark. Největší pokles vykázaly zápisy týkající se bytů, kterých od ledna do konce března ubyla přibližně čtvrtina. V případě rozestavěných bytů vykázaly statistiky katastru za letošní první čtvrtletí meziroční pokles o 12 procent. Transakce související s rozestavěnými budovami se snížily o 22 procent. „Přestože i to je stále velké číslo, ten nejhorší masivní propad výstavby nových developerských projektů již zřejmě skončil,“ poznamenal Novotný.

Mírný růst naopak ukázala čísla týkající zástavního práva, které souvisí hlavně s vývojem na hypotečním trhu. Počet zápisů se v této oblasti za letošní první tři měsíce meziročně zvýšil o dvě procenta. Čísla ČÚZK se týkají transakcí zapsaných do katastru vkladem. Tím se rozumí změny, které vznikají především na základě smlouvy. Vedle nejčastěji zastoupeného vlastnického práva sleduje úřad také změny zástavního práva, předkupního práva nebo věcných břemen. Úřad zveřejňuje statistiky od roku 2008.