Podobu Nákladového nádraží Žižkov možná určí nizozemské studio. Prohlédněte si jeho realizace

Rotterdamské nádraží funguje jako velký komunikační uzel pro železnici a další prostředky veřejné dopravy. Kromě toho má důležité místo v evropské síti vysokorychlostních železnic.

Rotterdamské nádraží funguje jako velký komunikační uzel pro železnici a další prostředky veřejné dopravy. Kromě toho má důležité místo v evropské síti vysokorychlostních železnic. Zdroj: Benthem Crouwel Architects/Jannes Linder

Multifunkční rezidenční budova Pulse stojí v amsterodamské čtvrti, která se v poslední době rychle rozvíjí. Vyšší část objektu s 19 patry stojí na průhledném soklu, v němž se nacházejí veřejně přístupné prostory a vstup do kanceláří. Celkově je v obou budovách 219 bytů.
Při navrhování apartmánového domu pro turisty se architekti nechali inspirovat typickými přístřešky sloužící pro uskladnění sena a nejrůznějšího nářadí na nizozemském ostrově Wadden. Na rozdíl od zmíněných přístřešků má ovšem dům celou řadu oken ve fasádě i ve střeše, zajišťuje tak svým obyvatelům skvělý výhled.
Severojižní linka metra spojuje na desetikilometrové trase sever Amsterdamu s jeho jižní částí.
Trasu tvoří sedm přehledných, prostorných a světlých stanic. Dvě z nich jsou nadzemní, sedm se nachází pod zemí. Všechny vynikají jednoduchým a funkčním designem.
Amsterdamské muzeum Stedelijk má za sebou rekonstrukci a rozšíření. Vchod se přesunul na otevřené prostranství Museumplein, k historické budově přibyl prostorný průhledný přístavek.
8
Fotogalerie

Vyhlášené nizozemské studio Benthem Crouwel Architects prezentuje svou tvorbu v Praze. V Galerii Jaroslava Fragnera architekti ukázali amsterodamské dopravní uzly a nádraží v Haagu nebo Utrechtu. Benthem Crouwel Architects mají šanci rovněž změnit tvář Prahy. Postoupili do druhého kola mezinárodní architektonické a urbanistické soutěže Residence Nádraží Žižkov, jejímž cílem je najít nejlepší návrh na projekt u bývalého nákladového nádraží. V následující galerii si můžete prohlédnout vybrané realizace nizozemského studia.