Poptávka po kancelářích v Praze má v budoucnu rapidně růst

Pokračující obliba přesouvání práce a služeb do regionu střední a východní Evropy by kolem roku 2020 mohla znamenat nárůst pracovní síly v tomto regionu o více než půl milionu zaměstnanců. „To představuje 5,5 až 6 milionů čtverečních metrů kancelářské plochy, což odpovídá současné ploše moderních kanceláří v Praze a ve Varšavě dohromady,“ předpovídá Omar Sattar, Managing Director - Colliers International pro Českou republiku.

„V České republice budou i nadále pokračovat trendy ze strany zaměstnavatelů v oblastech jako je sestěhování z většího počtu malých místností do kanceláří typu open plan, tedy z uzavřených do flexibilních kanceláří. Prostory budou rovněž navrhovány s ohledem na motivaci zaměstnanců, na nové pracovní metody a způsoby dojíždění do práce, které jsou typické pro generaci Y,“ dodává.

V současnosti mezi zaměstnanci dominuje poválečná generace z „baby boomu“ (přibližně 45 procent pracujících), na jejichž požadavky byl brán zřetel při plánování budov a pracovního prostředí až do dneška. Výsledkem je vysoké zastoupení budov s mnoha menšími kancelářemi, oproti prostorám typu open plan. Do roku 2020 vliv poválečné generace odezní, její zastoupení bude jen poloviční a v roce 2030 již v pracovní síle nebude fakticky zastoupena. Zástupci generace Y a Z tak budou mít při rozhodování o podobě pracoviště dominantní vliv.

Kancelářské budovy mají většinou životnost 30 let a dlouhodobé investice jsou financovány na dobu 20 až 25 let. Pro české banky a investory bude nezbytné zajistit, aby jejich budovy odpovídaly popsaným požadavkům. „Developerské společnosti by měly přemýšlet o krok napřed. V opačném případě mohou počítat s větší mírou neobsazenosti budov a rychlejším opotřebením, což má za následek vyšší úroveň kapitálových výdajů pro jejich modernizaci a nižší nájmy, které generují nižší výnosy a návratnost investic,“ uvedl Sattar.