Pořiďte si kreditku co nejdřív, radí třicetiletý milionář a youtuber Graham Stephan

Graham Stephan

Graham Stephan Zdroj: Facebook Graham Stephan

YouTube
YouTube
dolary
4
Fotogalerie

Úspěšnou byznysovou kariéru nastartoval jako youtuber a první vydělané peníze vložil do nemovistostí. Svůj první milion Američan vydělal, když mu bylo 26 let. Kdyby mohl něco změnit, pořídil by se kreditní kartu mnohem dřív.

Devětadvacetiletý Graham Stephan první milion vydělal ve 26 letech díky popularitě svého kanálu na YouTube. V současnosti ale už jeho pořady nejsou hlavním zdrojem příjmu. Velká část z 220 tisíc dolarů, které měsíčně vydělá, pochází z pronájmu nemovitostí nakoupených na hypotéku.

Serveru americké televize CNBS prozradil, jakou největší chybu udělal a jakým způsobem mohl mnohem rychleji vydělat peněz víc.

„Kdybych se mohl vrátit nazpátek, pořídil bych si úvěrovou kartu už v 19 letech. Když jsem chtěl koupit první nemovitost, tak mi žádná banka, i přestože jsem měl peníze v hotovosti, nechtěla půjčit, protože jsem neměl úvěrovou historii,“ uvedl Graham Stephan pro CNBS.

První, co banka zkoumá, je bankovní skóre, která funguje jako ukazatel schopnosti splácet dluh. Podle Stephana sice není nemožné získat hypotéku bez této platební historie, ale je to obtížnější. Navíc jak, dodává, lidé s dobrou platební morálkou v minulosti mají možnost získat lepší úrokovou sazbu.

„Koupil jsem, co jsem mohl. Ale ideální by bylo, kdybych si mohl vzít úvěr a pořídit si dvakrát tolik nemovitostí,“ dodal.

Aktuálně má 12 kreditních karet a šest domů, které mu na pronájmu měsíčně vydělají 15 tisíc dolarů, v přepočtu 345 tisíc korun. Po započtení všech nákladů, daní, splátky hypotéky a pojištění získá zhruba pět tisíc dolarů (144 tisíc korun).

Graham Stephan není jediným milionářem, který v generaci meleniálů propaguje kreditní karty. Jedním z dalších je i autor populární knížky Automatický milionář David Bach, který doporučuje si první kreditní kartu pořídit na vysoké škole.

„K budování dobrého kreditního skóre není nutné ji používat často, stačí řádně a včas za ni platit účty,“ tvrdí Bach s tím, že pokud se každý bude držet těchto pokynů, může kreditní karty využívat, aniž by se zadlužoval.