Potřebujeme materiály v cizích jazycích, říká Keijsper

Vedoucí boleslavského infocentra Gerard Keijsper potvrzuje, že Mladá Boleslav má turistům co nabídnout. Zejména z hlediska architektury.

Podle něj ale ve městě chybí levný hotel pro turisty. V současné době jsou tam jen dva, které si může dovolit skoro každý. Problém, který infocentrum má, je nedostatek materiálů v cizích jazycích.

Z jakých zemí jezdí do Mladé Boleslavi turisté?
Jezdí sem Němci, Francouzi, Angličané. Občas k nám zavítají také Rusové.

Jaká místa jsou pro turisty atraktivní?
Zejména Škoda Auto Muzeum, Karmel a divadlo. Láká je architektura. Vyhledávané jsou i stavby Jiřího Krohy. Třeba bývalá všeobecná pojišťovna v Jaselské ulici, střední průmyslová škola či hotel Věnec na Staroměstském náměstí. Zajímavá je nová interaktivní výstava v paláci Templ. Pro rodiny s dětmi je vhodná návštěva koupaliště. Jde o místo, kterým se město může chlubit.

Sledujete zahraniční weby?
Příliš ne, ale samozřejmě se snažíme zajistit, aby bylo vše v pořádku. Většinou hlídáme, zda jsou o Boleslavi správné údaje v médiích.

Jaké jsou v Boleslavi podmínky ubytování?
Jsou dobré, najdou se i bungalovy, které vyhledávají Nizozemci. Ve městě jsou spíše business hotely, ale v sezoně ubytují i turisty. Jen jsou drahé. Pro hosty jsou v Boleslavi dostupné dva hotely – Hotel zimní stadion a hotel Věnec.

Jsou zaměstnanci infocentra schopní poskytnout cizincům radu?
U nás se cizinci domluví a jsou rádi, protože jim vždy základní informace poskytneme. Ale materiály v cizích jazycích nemáme, protože nejsou peníze. Musíme vše platit pomocí grantů. Na podzim jsme žádali o výtisk map v zahraničních mutacích, ale peníze jsme nedostali. Tak jsme požádali znovu a už jsme prošli prvním kolem. V září uvidíme, jestli se to podaří. Naše žádost zahrnuje nejen mapy, ale i průvodce na DVD či nové internetové stránky.