Praha 5 chce od prosince zvýšit nájemné v obecních bytech

Praha 5 plánuje od začátku prosince zvýšit nájemné v obecních bytech, cena u bytů nejvyšší kvality by tak mohla přesáhnout sto korun za metr čtvereční měsíčně. Rozhodla o tom rada městské části, usnesení zveřejnila na svých webových stránkách. Přesnou částku radnice zatím nesdělila. Nižší nájemné zůstane u bytů zvláštního určení, kde činí 40 korun za metr čtvereční a měsíc.

Smíchovští radní na začátku srpna souhlasili s tím, že nájemné se zvýší ve všech bytech, které jsou v domech v majetku Prahy 5, v budovách škol a školek i v bytech, které jsou u domů s podílovým vlastnictvím součástí majetku Prahy 5. Podle zveřejněného usnesení dosáhne cena nájemného od prosince 80 procent sazby, kterou pro letošní rok stanovilo ministerstvo pro místní rozvoj. Podle mluvčí Prahy 5 Jany Skalové v současnosti lidé v obecních bytech bývalé první kategorie platí zhruba 80 korun za metr čtvereční, lidé v bytech se sníženou kvalitou pak 68 korun. Cílová výše nájemného podle ministerských sazeb činí 141 korun, sdělila Skalová. Měsíční nájemné za metr čtvereční by tak mělo vzrůst zhruba na 112,8 Kč.

„sleva“ pak byla několikrát prodlužována.

Pátá městská část zahrnuje katastrální území Smíchov, Košíře, Motol, Radlice, Hlubočepy, Jinonice a část Malé Strany. Praha 5 má ve svém majetku 220 domů, ve kterých je 2131 bytů. V červnu rozhodla, že většinu bytů prodá a nechá si jich jen 700. Prostředky z prodeje bytů chce radnice použít na opravy domů v majetku městské části a také na výstavbu malometrážních bytů. Nájemné v obecních bytech letos zvyšovala také například Praha 1, 4, 7 a 10. V některých lokalitách Prahy 4 již lidé platí přes 100 Kč za metr čtvereční.