Praha si výstavou připomíná výročí konce II. světové války

Druhý květnový týden si hlavní město začne připomínat události z roku 1945. Uplyne totiž přesně 75 let od osvobození Prahy z nacistického područí. I když je letošní výročí zastíněno situací okolo koronaviru, události z doby před tři čtvrtě stoletím si v metropoli lidé připomenou alespoň symbolicky.

Pražané si budou moci prohlédnout na Mariánském náměstí panelovou výstavu historických fotografií z května 1945 a prostřednictvím interaktivní mapy na vitezstvi.praha.eu navštívit pietní místa Pražského povstání.

Přímo v Praze padly asi tři desítky sovětských vojáků, za celé Pražské povstání však zemřelo přibližně tři tisíce Čechoslováků, kteří se zapojili do bojů, byli zabiti při bombardování nebo popraveni nacisty. Právě těmto lidem, kteří bojovali a umírali za naši svobodu, je věnována výstava „V jako vítězství“ na Mariánském náměstí v Praze 1, kterou můžete navštívit od 8. května do 8. června 2020.

Prohlédnout si ale můžete také online verzi na vitezstvi.praha.eu, která bude zpřístupněna začátkem května. Výstava nabídne komplexní informace o povstání v Praze, osvobození Československa, ale také roli sovětského NKVD (Lidového komisariátu vnitřních záležitostí) a SMERŠ (Smrt špionům) při následných represích proti Čechoslovákům a dalším státním příslušníkům v Českých zemích. Dále také budete moci navštívit interaktivní mapu na stránkách praha.eu a virtuálně se projít po pietních místech a uctít památku padlých.