Prahou na kole i na in-linech

Cyklisté v Praze mohou využívat 370 kilometrů cyklotras. Další místa pro vyznavače kol a koleček různých druhů přibývají.

Vyrážet na cyklovýlet nemusejí Pražané za hranice města. V metropoli je kolem 170 kilometrů cyklostezek a také zhruba devět kilometrů cyklopruhů. Ty naposledy přibyly například v ulicích U Uranie a Jankovcova v Praze 7.

„Fungují už i takzvané cyklobuspruhy. V některých pruzích pro autobusy tak můžou jezdit i cyklisté. Jejich počet poroste,” řekl předseda komise městské rady pro cyklistickou dopravu Pavel Polák.

Modřany i Letná

Ti, kteří jezdí po Praze na kole, mohou využívat mapu cyklistických tras ve městě, která je webových stránkách www.prahounakole.cz. „Jezdíme s manželkou na kolech na výlety hlavně mimo město, ale pořídili jsme si i tištěnou cyklistickou mapu Prahy. Když mám chuť si zajezdit, mířím většinou do Modřan k Vltavě. U vody si krásně odpočinu,” řekl Oldřich Maška z Malešic.

Modřanskou cyklostezku, která vede až na Zbraslav, si oblíbili i bruslaři. Jejich dalšími oblíbenými místy v Praze jsou především park Ladronka, Letenské sady a Stromovka. Na všech těchto místech si mohou v sezoně za příznivého počasí brusle půjčit.

„V budoucnu by se mohl pro cyklisty a bruslaře upravit také ostrov Štvanice a celé nábřeží Vltavy,” přiblížil plány starosta Prahy 7 Marek Ječmének.

Protahování v přírodě

Městské části v poslední době otevírají také volně přístupné areály se cvičebními prvky, na kterých se mohou kolemjdoucí protáhnout. Devátá městská část ho zřídila v ulici Podvinný mlýn v blízkosti říčky Rokytky.

V areálu je překážková dráha, hrazdy, minikladina, ručkovací dráha, ale také nářadí, na kterém si zájemci mohou zacvičit sedy lehy, posilovat ruce i protáhnout celé tělo.

„Inspirovalo mě podobné zařízení v Horních Počernicích u cyklostezky,” řekl radní Adam Vážanský. Podle něj je areál ve Vysočanech vhodně vybraný, protože se tam potkává páteřní cyklostezka podél Rokytky a naučná stezka.

Šestá městská část nechala nedávno také postavit podobné hřiště. Je na Petřinách a je určené speciálně pro seniory. Na deseti cvičebních prvcích se tam mohou protáhnout, ale posílit i záda, paže a nohy.