Předposlední nerozluštěný svitek od Mrtvého moře konečně vydal své tajemství

Jeskyně v nichž se nacházely svitky od Mrtvého moře.

Jeskyně v nichž se nacházely svitky od Mrtvého moře. Zdroj: Lux Moundi, CC BY 2.0

Detailní záběr na fragmenty jednoho svitku od Mrtvého moře.
Svitky od Mrtvého moře před rozvinutím.
Nádoba na svitky od Mrtévho moře a tzv. Měděný svitek.
Válečný svitek
5
Fotogalerie

Ještě nedávno zbývalo rozluštit dva poslední svitky od Mrtvého moře. Nyní se však objevila zpráva, že práce na jednom z nich byly úspěšně dokončeny. Odborníci se nicméně pořádně zapotili – museli totiž poskládat dohromady více než 60 malých fragmentů textu.

To, co je na dotyčném svitku uvedeno, navíc jeho autoři pečlivě zašifrovali. „Svitek je napsaný v kódu, ale jeho skutečný obsah je dobře známý a nebyl důvod ho skrývat. Tato praxe se však používala i na jiných místech mimo Izrael,“ vysvětlili Eshbal Ratson a Jonathan Ben-Dov z University of Haifa.

Konkrétně se jedná o podrobnosti o 364denním kalendáři, jenž kumránská komunita (která svitky do jeskyní u Mrtvého moře uložila a některé z nich i vytvořila) používala. Ten byl podle výše zmíněných badatelů perfektní.

„Protože toto číslo lze dělit 4 a 7, zvláštní příležitosti vždy připadaly na ten stejný den... Kumránský kalendář je neměnný a zdá se, že ztělesňoval víru příslušníků této komunity týkající se dokonalosti a svatosti.“

Svitek rovněž odhaluje, v jaké dny se konal festival Nového vína či Nového oleje – jakási rozšíření tzv. Šavu‘otu, který oslavoval novou sklizeň. Za zmínku stojí i dosud neznámá interpretace slova „tekufah“ („období“). Tím je zde označován speciální přechodový den mezi každými dvěma ročními obdobími.

Připomeňme, že svitků od Mrtvého moře bylo nalezeno cca 900 a to především v kumránských jeskyních. Většina z nich byla sepsána mezi lety 200 př. n. l. a 68 n. l. Jsou na nich zaznamenány například vybrané biblické texty, apokryfy či pseudoepigrafy.

Článek vyšel na serveru VTM >>>