První organická architektura v centru Brna

V Brně vznikne první stavba odpovídající konceptu organické architektury. Polyfunkční objekt Edison Centrum architektů Davida Titze a Martina Krále z ateliéru ARCHicon označovaný jako „housenka“ se na rozsáhlé nepravidelné parcele rozprostře v blízkosti historického jádra města nedaleko budovy Mahenova divadla – mezi ulicemi Koliště, Vlhká a Cejl.

Projekt v červnu posvětila rada města, která dala souhlas s vypracováním dokumentace pro územní rozhodnutí. V Edison Centru budou kromě zhruba čtyř set parkovacích míst kancelářské prostory, obchody, specifické byty i prostor pro alternativní divadelní scénu nebo galerii. Potřeba komunikační vazby ulic Koliště a Vlhká, společně s úzkým a nepravidelným tvarem stavební parcely, podmiňuje horizontální dělení polyfunkce celého domu po podlažích. V současné době je území využito pro provizorní parkoviště na nezpevněném terénu a zčásti bylo donedávna zastavěno dožilou nevyužívanou zástavbou, která byla již zdemolována.

„Z funkčního a urbanistického hlediska se jedná o dotvoření dosud nekonsolidované části města. Navrhované řešení zástavby důsledně vychází z požadavků investora a platných regulativ územního plánu,“ uvedl architekt David Titz. Před vydáním územního rozhodnutí ale ještě musí investor, kterým je holandská developerská společnost CERE Invest, s městem uzavřít smlouvu, která potvrdí splnění určitých podmínek. Jedním z požadavků brněnského magistrátu je, aby určitá část parkovacích míst zůstala zachována pro běžné parkování. Město také po investorovi chce, aby upravil všechna prostranství, která budova zasáhne.

#####Inspirace Edisonovou žárovkou

Vnější podoba stavby Edison Centra je inspirována tvarem žárovky a její fasáda bude připomínat tekoucí vodu. Převažující uliční část fasády objektu je navržena jako zavěšený prosklený dvouplášť, na parametrické síti ocelových prvků, tvořících trojúhelníkový rastr. Modulové řešení jednotlivých prvků a trojúhelníkový tvar skleněných tabulí umožňují provést zvolený organický tvar proměňující se ve všech třech prostorových osách. Variabilita skleněných tabulí (barevný smalt, průhlednost střídána neprůhledností atd.) umožňuje reflektovat provozní požadavky za fasádou i její noční světelný efekt. V Edison Centru se počítá se čtyřmi podzemními a devíti nadzemními podlažími a multifunkční budova nabídne 13 tisíc metrů čtverečních plochy k pronájmu. Architekti z ateliéru ARCHicon nevolili tvar připomínající žárovku náhodně – inspirací byla jednak blízkost Mahenova divadla, které bylo prvním evropským divadelním objektem, které bylo osvětleno pomocí elektřiny, jednak v blízkosti chystaného projektu v minulosti stála elektrárna postavená Edisonovou společností, která divadlo zásobovala energií. Sousedství s oblastí památkově chráněného centra města si vyžádalo dlouhodobou komunikaci s památkáři a návrh Edison Centra se během času měnil. Jeden z návrhů například volil tvarově namísto dnešní žárovky „oko“ směrované právě na Mahenovo divadlo.

„Měla to být protiváha všem velkým a objemným budovám, které jsou v okolí. Mysleli jsme si, že to bude lidem připomínat třeba chladič bugatti, ale z reakcí našeho okolí jsme zjistili, že to „oko“ na lidi působí spíš jako obraz od Edvarda Muncha Výkřik. Řekli jsme si proto, že tento dramatický výraz musíme zmírnit a tvar upravit tak, aby působil harmoničtěji. A taky aby svou hmotou nevstupoval tak razantně do nároží,“ uvedl v jednom z rozhovorů k vývoji projektu architekt Titz. Podle Davida Titze se budova Edison Centra v plánované podobě může stát brněnskou obdobou proslulého pražského Tančícího domu. Stavba, která počítá s náklady přes miliardu korun, by do konce roku měla získat stavební povolení a příští rok chce investor začít stavět.