Ptáci, nebo ryby? Začal boj na řece

Chránění ptáci na Nise likvidují pstruhy. Budou rybáři z Liberce střílet kormorány?

Jestli se v zimě kormoráni velcí opět vrátí do Liberce, možná tu na ně bude čekat střelec s brokovnicí. Takové jsou vyhlídky chráněného ptáka pro život na břehu Lužické Nisy v Liberci. Ministerstvo životního prostředí rozhodne možná už tento týden, jestli bude kormorán v Liberci druhem na odstřel, nebo ne.
Liberečtí rybáři tvrdí, že jim kormoráni likvidují místní pstruhový revír v Nise. Za životy ptačích lovců se ale postavili ochránci přírody. Je to spor, ve kterém se těžko hledá spravedlnost.
„Případ Lužická Nisa právě řešíme. Záleží na dokumentech, které odborníci připravují. Pokud budou dostatečné, můžeme o kormoránech v Liberci rozhodnout už v řádu několika málo dní,“ říká mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.
Všechno začalo během poslední zimy. Letos po Novém roce se na březích Nisy uhnízdilo osmačtyřicet chráněných kormoránů, kteří se téměř výhradně živí rybami. „Nisa je přitom pstruhový revír,“ upozorňuje Jan Krupička, hospodář liberecké organizace Českého rybářského svazu.
Během zhruba padesáti dnů u Nisy způsobili podle rybářů kormoráni velké škody. „Dá se to jednoduše vyčíslit,“ dokládá Krupička. „Jeden kormorán sežere denně čtyřicet deka ryby a někde se uvádí i padesát až sedmdesát. Vynásobte to padesáti dny, osmačtyřiceti kormorány a porovnejte s cenou za kilogram pstruha, která se pohybuje kolem sto šedesáti korun. Kormoráni nám jenom letos způsobili škody za bezmála sto tisíc.“
Liberečtí rybáři proto ještě v zimě požádali Krajský úřad v Liberci o výjimku z ochrany kormorána, o povolení k jeho plašení a odstřelu. „Na konci května jsme rozhodli, že výjimku z ochrany kormorána udělíme. Stanovili jsme ale přísné podmínky plašení a odstřelu kormoránů,“ uvedl mluvčí Krajského úřadu v Liberci Jiří Langer.
Úřad rybářům stanovil, že mohou po dobu dvou let kormorány střílet, ale pouze dva kusy z minimálně desetihlavého hejna, které u Nisy zahnízdí více než na deset dní. Pokud by tu chránění ptáci tak dlouho nebyli, jde o hejno, které jen prolétá, a střílet se nesmí.
Proti rozhodnutí Krajského úřadu v Liberci se ale odvolali ochránci přírody z Jizersko-ještědského horského spolku. Ti tvrdí, že kormoráni se u Nisy uhnízdili z nouze, do které je dohnala tuhá zima.
„Stáhli se sem z rybníků a pomalejších řek, které letos v lednu zamrzly. Bylo to pro ně poslední nouzové místo v širokém okolí, kde mohli být,“ vysvětluje Martin Pudil, liberecký ornitolog, který odvolání proti odstřelu ptáků připravil.
„Za takových okolností odstřel a plašení znamená, že rybáři vyženou kormorány do pouště. Pošlou je vlastně na smrt hladem. A to mi připadá silně neetické,“ tvrdí ornitolog. Podobný spor jako v případě Lužické Nisy bude ministerstvo životního prostředí rozhodovat i na dalším místě v Libereckém kraji. Rybáři totiž získali povolení k plašení a odstřelu kormoránů i na toku Jizery od Semil po Železný Brod. I v tomto případě se ochránci přírody odvolali.

KDE MOHOU RYBÁŘI STŘÍLET KORMORÁNY

Řeka Nisa – platí pro revír Lužická Nisa, povolení získal rybářský svaz Liberec, musí potvrdit ministerstvo Řeka Jizera – od Splzova po Semily, povolení získal rybářský svaz Železný Brod, musí potvrdit ministerstvo Řeka Jizera – z Malé Skály po Splzov, povolení platí čtyři roky Holanské rybníky – povolení získalo Rybářství Doksy, platí do roku 2011 Mimoňské rybníky – povolení získalo Rybářství Doksy, platí do roku 2011