Puky ze Vsetínska dobyly hokejový svět. Hraje se s nimi na šampionátu, olympiádě i v NHL

Výroba puků v Kateřinicích

Výroba puků v Kateřinicích Zdroj: profimedia.cz

Výroba puků v Kateřinicích
Výroba puků v Kateřinicích
Výroba puků v Kateřinicích
Výroba puků v Kateřinicích
Výroba puků v Kateřinicích
26
Fotogalerie

Ač má obec Kateřinice na Vsetínsku jen lehce přes tisíc obyvatel, je celosvětově proslulou. Vyrábí se zde totiž hokejové puky, které jsou využívány na nejprestižnějších světových akcích. Stojí za nimi firma Gufex a dodává je na mistrovství světa v hokeji, zimní olympiády či do NHL. Nejinak je tomu i letos, kdy firma dodala 5 tisíc svých výrobků na Slovensko, které pořádá právě mistrovství světa v hokeji v Bratislavě a Košicích. 

„Je to obvyklý objem na mistrovství světa, na olympiádu to byly větší zakázky,“ uvedla jednatelka společnosti Kateřina Zubíčková. Na zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu v minulém roce jich firma dodala 9 600.

Pro potřeby mistrovství světa se změní pouze aktuální logo turnaje. Puky jinak zůstávají stejné. „Asi 2500 puků je oficiálních hracích, zbytek jsou tréninkové či na rozehrání,“ doplnila Zubíčková.

Firma Gufex byla založena roku 1990. Nejprve se zabývala pouze výrobou předmětů z technické pryže. Roku 1994 přibyla do jejího portfolia výroba hokejových puků. Zlom nastal roku 1998, kdy společnost dodala hokejové puky na zimní olympiádu v japonském Naganu. 

O rok později firma podepsala smlouvu s Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a její kotouče se staly oficiálními hracími puky všech mistrovství světa pořádaných IIHF, tedy i šampionátů žen či juniorů. Ročně společnost vyrobí asi 1,4 milionů puků. Puky Gufex jsou podle firmy využívány i proto, že díky svému složení málo špiní reklamy na mantinelech a nerozbijí plexisklo ani při velké rychlosti.

Prohlédněte si výrobu puku: