Ragby vozíčkářů je vražedná hra

Ragby je sportem tvrdých chlapů. Ani ragby vozíčkářů není pro slabé nátury. V Nymburce bojovali hráči z deseti zemí světa.

Vozíčkářské ragby je pořádně drsný sport. V počátcích mu pro jeho náročnost sami hráči přezdívali „Murderball“ (vražedná hra).

Hřiště je na polovině basketbalové palubovky, čtyři hráči na každé straně, čistý hrací čas čtyřikrát osm minut. Není výjimkou, že zápas trvá hodinu a půl.

Švéd v českých barvách

Jedenáctý ročník turnaje Rugbymania přilákal do Nymburka stovku sportovců. „Nejprve to byla společná soustředění. Pak nás napadlo uspořádat mezinárodní turnaj, i když se hráči v týmech občas promíchají,“ říká prezident Českého ragbyového svazu vozíčkářů David Lukeš.

Například v mužstvu Prague Robots startoval Švéd Petr Johan Uhlmann. „Trenér našeho národního týmu mi nabídl zahrát si na turnaji v Nymburce,“ vysvětluje svou účast v pražském týmu blonďatý vicemistr Evropy.

„Dřív jsem hrával basketbal, ale po nehodě jsem přešel na ragby. Zase tak moc se od basketbalu neliší. Navíc se mi na ragby líbí, že je víc agresivní,“ řekl Uhlmann.

Prohra, která mrzela

Třídenní turnaj v neděli vyvrcholil finálovými boji. Z vítězství se radoval mezinárodní tým Giants, ve finále přehrál německé mužstvo Rebels. Pořádající klub Prague Robots skončil po prohře v zápase o bronz s dánskými Jestřáby čtvrtý.

„Před turnajem bychom takové umístění brali, ale těsná prohra s dánským týmem nás moc mrzela,“ řekl Lukeš.