Rekonstrukce libereckých lázní se prodraží o desítky milionů

Rekonstrukce historické budovy městských lázní v Liberci, jeden z největších projektů spolufinancovaný z evropských fondů v městě, se prodraží. Součástí zakázky totiž nejsou interiéry, jejichž dokončení bude stát podle předběžných odhadů dalších 42 milionů korun, a kraj už musel vypsat veřejnou soutěž. Celá stavba by měla být hotova v polovině roku 2013 a zajišťuje ji pardubická firma Chládek a Tintěra, která zvítězila ve veřejné soutěži s cenou 380 milionů korun a ujišťuje, že cenu dodrží.

Stavbu financuje město, kterému lázně patří, po dokončení ale budovu převezme kraj a přestěhuje do ní oblastní galerii. Její původní budovu dostane výměnou město. „Když jsem se loni na konci roku dozvěděla, že nejsou vyprojektovány interiéry lázní a že nejsou ani v ceně stavby, vstávaly mi vlasy na hlavě,“ řekla náměstkyně libereckého hejtmana pro kulturu Lidie Vajnerová.

Podle mluvčí liberecké radnice Pavlíny Stránské ale kraj od začátku věděl, že součástí projektu není vybavení, které bude sloužit galerijním účelům. To potvrdil i ředitel liberecké galerie Jan Randáček. „V zakázce jsou jen zhruba dva miliony korun na základní vybavení, jako jsou dlažba, regály nebo počítačové stolky,“ popsala Stránská. Pořízení vybavení, které bude sloužit k samotnému provozu galerie, je podle ní plně v kompetenci kraje.

Kontroverzní zakázky na rekonstrukci lázní a také na dostavbu městského bazénu byly loni na jaře jednou z příčin pádu vedení bývalého primátora Jana Korytáře (Změna pro Liberec). Upozorňoval na to, že výběrové řízení i smlouvy jsou pro město nevýhodné a že se prodraží. „My jsme od počátku kritizovali fakt, že se nesoutěží o kompletní dokumentaci, ale jen o dokumentaci ke stavebnímu povolení,“ řekl bývalý ekonomický náměstek Jaromír Baxa (Změna pro Liberec). Současné vedení města necítí za zvýšení ceny odpovědnost. „Členové současného vedení města nemají dostatek informací k prvopočátku projektu, protože v době, kdy vznikal, ještě na radnici nepůsobili. Na otázku, proč se interiéry nedostaly do projektu, proto nezná odpovědi,“ dodala Stránská.