Řidič boural, tak ho zbili

Skupina lidí napadla a zranila řidiče trolejbusu na sídlišti Máj. Policisté incident řeší jako přestupek.

Třiapadesátiletý drobný muž má zážitek, na který by si přál zapomenout. Nejde to. Už čtvrtý týden se léčí s rozbitým nosem a zhmožděnou krčí páteří. Když 11. března večer řídil trolejbus, napadla ho skupina lidí. Stalo se to na křižovatce před marketem Penny na budějovickém sídlišti Máj.
Paradoxně mu ale nyní hrozí vyšší trest než útočníkům, jež policisté nevypátrali. Stal se totiž účastníkem nehody, při níž se lehce zranila patnáctiletá dívka.
„Jsem rád, že se té dívce nic vážného nestalo,“ říká muž, jehož jméno redakce zná, ale kvůli jeho bezpečnosti ho nezveřejňuje.

Po nehodě přišla msta

Křižovatku ulic Milady Horákové a Antonína Barcala projel směrem ke konečné na Máji ten večer na oranžovou. Nemohl prudce brzdit kvůli náledí. Kousek za křižovatkou zahlédl na přechodu dvě chodkyně. „Musely tam vejít na červenou. Šly pomalu, jako by čekaly, že na místě před nimi zabrzdím. Stál jsem na brzdě, jel dál a čekal, že se ty holky zastaví,“ popsal.
Jedna to udělala, do druhé však narazil přední bok trolejbusu, který jel asi třicetikilometrovou rychlostí. Upadla, ale hned vstala. To, co následovalo, se podobalo lynči. Z okolí se seběhli známí dívky a začali řidiče bít. „Způsobili mu zhmoždění obličeje a krční páteře. Stále marodí,“ uvedl Radek Filip z dopravního podniku.
Řidič trolejbusu číslo tři se po nehodě bránil brutálnímu útoku deset minut. Zhruba pětadvacet cestujících, které vezl, od incidentu rychle uteklo.
„Otevřel jsem hned všechny dveře a šel se podívat, jak na tom dívka je. Asi pět lidí na mě vběhlo předními dveřmi. Dostal jsem facky a rány pěstí. Kvůli šoku jsem nic necítil. Nadávali mi,“ vzpomíná muž. Nakonec se mu podařilo uzamknout v kabině řidiče. „Divím se, že její skla ty údery vydržela. Chtěli je rozbít,“ popisuje.
Z kabiny zavolal policisty. Na místě už ale útočníky nenašli. Podle policejní mluvčí Reginy Tupé je případ nehody stále otevřený. Chodkyně se lehce zranila, napadení řidiče posoudili jako přestupek proti občanskému soužití. Agresorům hrozí jen pokuta.
Řidiče trolejbusu mohou ale policisté i trestně stíhat a od soudu může dostat rok vězení a zákaz činnosti. Případ se odehrál jen pár metrů od služebny městské policie na frekventovaném místě u multikina. „Policisté nás nejdřív žádali o pomoc, ale když jsme se dostavili na místo, nebyla už třeba,“ sdělila mluvčí městské policie Kateřina Schusterová.

Není chuť zjistit pravdu?

Podle kolegů napadeného řidiče je v takovém případě chování svědků obvyklé. „Kdo by chtěl riskovat, dělat si problémy a ukazovat se u soudů?“ řekl Sedmičce jeden z nich.
Útok na řidiče městské hromadné dopravy není v Budějovicích zdaleka ojedinělý. Skoro na stejném místě napadli loni tři mladíci jiného řidiče trolejbusu. Dělali výtržnosti, a když je vykázal ven, ohrožovali jej. Jeden nožem a druhý baseballovou pálkou. Naštěstí utekli, aniž někoho zranili. Ve stejný den rozbili další mladíci obličej řidiči trolejbusu u obchodního domu IGY. Okřikl je, když demolovali zařízení. Skončil v nemocnici.
Podle Radka Filipa z dopravního podniku je daleko víc zraněných revizorů. Agrese ve společnosti roste.
Řidič trolejbusu číslo tři chce kupodivu s útočníky jednat po dobrém.
„Měl jsem obličej celý oteklý a nalomený nos. Hned druhý den jsem navštívil v nemocnici zraněnou dívku a koupil jí bonboniéru. Měla naražená žebra, ještě že to dopadlo tak. Uznala, že udělala hloupost. Mám za to, že řešit konflikty násilím je špatné. Je z toho jen ještě větší násilí,“ uvažuje muž.