Rodinná pouta Tomáše Poštulky

Fotbalový matador Tomáš Poštulka bude na jaře chytat za Čáslav. Na druhou ligu se těší.

Zažil bitvy v reprezentačním dresu, vypjaté duely v Lize mistrů. A teď bude Tomáš Poštulka hájit branku fotbalistů Zenitu Čáslav, které na jaře čeká boj o udržení ve druhé lize.

V restauraci si objednává čaj na zahřátí a lituje, že nemají jeho milovanou svíčkovou. Odpovědi si dlouho rozmýšlí a s pro něj typickou dávkou flegmatismu hovoří o své budoucnosti v Čáslavi. A nejen o ní.

Jak se bývalý reprezentační gólman dostane do Čáslavi?

V mém rozhodování hrála velkou roli rodina, která si zvykla na život v Praze. Hlavně kvůli dětem jsem se už nechtěl stěhovat jinam. Měl jsem nabídku z prvoligového Slovácka, ale jezdit denně ucpanou dálnicí D1 mi přišlo jako utopie.

Co čekáte od působení v Čáslavi? Neberete to jako krok zpět?

Naopak, těším se. Doufám, že se bude týmu dařit a vyhne se bojům o záchranu. Jako krok zpět to neberu. Za prvé jsem na podzim chytal jen za třetiligové plzeňské béčko, a za druhé už taky nejsem nejmladší.

Litoval jste někdy zpětně nějakého svého fotbalového rozhodnutí?

(na chvilku se odmlčí) Jo! Nápadu jít hrát do Plzně!

Proč?

Už od začátku jsem měl takový divný pocit. Přesto jsem sám sebe přesvědčoval, že to nebude zas až tak zlé. Plzeň nakoupila spoustu zvučných jmen, začala vyhlašovat boje o poháry… Ale výsledky se nedostavily. A kdo byl tedy první na odstřel? Starší zkušení hráči, mezi nimi samozřejmě i já.

V osmnácti jste odešel chytat do Kostariky. Jak jste se tam dostal?

Za vším stál můj otec (také bývalý vynikající gólman – pozn. aut.). Jeho známý mu nabídl, zda by nechtěl v Kostarice trénovat. Táta kývl a přibalil si na cestu i mě. Chvíli jsem trénoval s týmem mistra Kostariky, pak odehrál několik zápasů za jiný prvoligový tým.

Vryl se vám v kariéře nějaký zápas do paměti?

Tak těch je víc, většinou logicky ty vydařené (smích). Jako třeba zápas národního týmu na turnaji v Japonsku. Tam jsme porazili Paraguay, já vychytal čisté konto a byl zvolen mužem zápasu. Ale také si budu navždy pamatovat debakl Sparty v Barceloně 0:5. To jsem očima posunoval hodiny, ať už je konec a my nedostaneme osm gólů.

Jak vůbec vzpomínáte na své působení ve Spartě?

Jen v tom nejlepším! Hlavně když jsem přišel poprvé do kabiny a tam seděli hráči jako Němec, Siegl, Chovanec, Novotný, Němeček a další. To jsem lapal po dechu. Seznámil jsem se ve Spartě s lidmi ze všech sfér, třeba i s Ivanem Horníkem.

Ten proslul jako „hvězda“ největšího korupčního skandálu v českém fotbale.

Já proti němu nemůžu říct ani slovo! A myslím si, že ani moji bývalí spoluhráči. Co slíbil, vždy splnil. A nepotřeboval to mít na papíře. Nechci ho omlouvat, ale mám pocit, že tu úplatkářskou kauzu odnesl nejvíc právě on. Byli tam však daleko větší gauneři.

Kromě krátké doby v Kostarice jste nikdy nehrál v zahraničí. Proč?

Ne že by mě nelákalo, ale měl jsem výborné podmínky jak ve Spartě, tak i v Teplicích. Navíc jsem rodinný typ, nechtěl jsem kočovat někde po Turecku nebo Rusku.

Předpokládám, že váš hlavní koníček je rodina…

Přesně tak, s rodinou si odpočinu nejlépe. Máme dvě děti, takže zábavy je dost.

KDO JE TOMÁŠ POŠTULKA?

- fotbalový brankář, narozen 2. února 1974

- kariéra v Česku: Sparta Praha (1997 – 2001), FK Teplice (2001 – 2007). Sparta Praha (2007 – 2008), Viktoria Plzeň (2008 – 2009), Zenit Čáslav (2010 – ?).

- sedmkrát chytal za český reprezentační tým