Z chátrajícího stavení moderní bydlení s proskleným stropem. Dům v Jinonicích bojuje o prestižní cenu

Nejnižší objekt vlevo je nejstarší. Architekti ho zachovali a zrekonstruovali.

Nejnižší objekt vlevo je nejstarší. Architekti ho zachovali a zrekonstruovali. Zdroj: BoysPlayNice

Jeho vnitřek se očistil doslova až na cihlu, nově přibylo točité dubové schodiště.
Stavení funguje jako vstupní část do obytných prostorů.
Vede odtud chodba s proskleným stropem.
Do přízemí domu vpravo umístili autoři projektu garáž.
Nad garáží v prostoru s velkoformátovým oknem se nachází kuchyň a obývací pokoj.
30
Fotogalerie

Zchátralé stavení v Jinonicích se díky projektu architektonického ateliéru A111 změnilo na pohodlné bydlení pro rodinu se dvěma dětmi. Rodinný dům je jedním z nominovaných projektů v letošním ročníku soutěže Česká cena za architekturu. 

Bydlení se před rekonstrukcí skládalo ze tří objektů - původního vesnického stavení a dalších dvou domů umístěných do svahu. Všechny tři získali noví majitelé, manželé se dvěma dětmi, víceméně ve zchátralém stavu. Původní kamenné stavění architekti zrekonstruovali, k němu pak přistavěli dva nové domy.

„Zachovali jsme pouze nejstarší kamennou část orientovanou do ulice, skrze kterou se vchází do hlavního obytného podlaží rozprostírajícího se ve dvou nových hmotách,“ přibližuje architekt Jiří Weinzettl. Na projektu pracoval se svojí ženou Barborou a Veronikou Indrovou.

Tato koncepce přinesla pro všechny obytné prostory přímé napojení se svažitou zahradou. Zatímco původnímu stavení ponechali architekti historické detaily, dva nové objekty navrhli v minimalistickém pojetí. Vizuálně jsou ale všechny tři domy propojeny bílou fasádou a střešní krytinou. Minimalistickou linku nese i interiér, který získal hlavní cenu v soutěži Interiér roku.

Prohlédněte si, jak dopadla rekonstrukce a dostavba objektu do nasledujcí galerie.