Rudolfov 1930: příběh nešťastné lásky

Je to přesně osmdesát let, co noviny psaly o sebevraždě muže z Rudolfova. Ještě dnes si o nešťastném příběhu místní vyprávějí.

Čtyři rány z revolveru. Místo: osada Veska, která je dnes částí Rudolfova. Datum: 21. března 1930. Obec u Budějovic se stala svědkem krvavého zločinu.
Toho dne přišel třicetiletý Josef Klabouch z Adamova do Vesky za osmnáctiletou Vlastou Petráškovou. Chodili spolu. Chtěl, aby s ním dcera tamního truhláře šla ven.
Došli až za ves. „Vezmeš si mě?“ zeptal se jí nečekaně. „Vlasta se vymlouvala na své mládí a dodala, nechce-li Klabouch ještě nějaký čas posečkati, aby si učinil známost s jinou dívkou,“ píší noviny Hlas lidu z 24. března 1930.
Místo odpovědi dělník z české smaltovny vytáhl revolver a střelil svou milou do prsou. Začala křičet a utíkat.

Spáchal sebevraždu

Když ji Klabouch dohonil, vpálil jí jednu kulku do břicha a další do obličeje. Teprve když klesla k zemi, snažil se sám zmizet.
Střelba ale upozornila četníky z Rudolfova, kteří Klaboucha našli asi šest set kroků od těžce raněné. Už jen jako chladnoucí mrtvolu.
Sebevraha převezli do rudolfovské márnice a Petráškovou do nemocnice. Břicho jí museli lékaři operovat.
Jak vše dopadlo? Na tamním hřbitově redaktorka Sedmičky Vlastin hrob neobjevila. Našla však nejstaršího žijícího obyvatele bývalé Vesky.
„Tuhle historku jsme si vyprávěli, když jsme obědvávali na mezi. Pracoval jsem v JZD. Našli je na Babě, v lese kousek odsud. Těžko říct, co za tím bylo. Jestli žárlivost,“ vypráví pětasedmdesátiletý Josef Hof-
hansl, podle kterého dívku nešťastný milenec zabil.
Vratislav Klabouch, jmenovec nešťastníka, který se zabývá historií Rudolfova, má však jiné informace. „Slečna Petrášková naštěstí přežila a snad se i provdala,“ říká.