Rusko plánuje mise na Měsíc, chce tam budovat základny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Peter Freiman via Wikimedia

Rusko chce koncem příštího desetiletí zahájit "plnohodnotné využívání" Měsíce: chce tam vysílat pilotované mise a budovat své základny. Na poradě v Hvězdném městečku u Moskvy to podle agentury ITAR-TASS prohlásil šéf Roskosmosu Oleg Ostapenko. Do té doby hodlá ruská kosmická agentura na Měsíc posílat automatické sondy.

„Koncem příštího desetiletí dokončíme zkoušky supertěžké nosné rakety a zahájíme plnohodnotné využívání Měsíce,“ řekl Ostapenko. „Ve stejné době na základě dat získaných z automatických sond určíme místa nejvhodnější pro přistání našich výsadků a pro budování měsíčních základen,“ řekl šéf Roskosmosu.

Příprava na měsíční výpravy podle Ostapenka už začala. Roskosmos vyvíjí nový typ pilotované kosmické lodi, který se spolu s novou supertěžkou nosnou raketou stane základem budoucího kosmického dopravního systému. Ten bude schopen dopravovat posádky nejen na Měsíc, ale „perspektivně i do hlubokého vesmíru“, řekl Ostapenko.

Ruskou kosmonautiku v minulých letech stihla řada neúspěchů včetně nevydařených startů raket a zmařených vědeckých projektů. Celé odvětví kosmického průmyslu prošlo personálními otřesy a reorganizací, která vyústila v koncepci rozvoje ruské kosmonautiky na léta 2016-25, „Máme všechny důvody domnívat se, že všechny dnes vytyčené plány splníme,“ prohlásil na poradě Ostapenko.

České firmy bohatnou na vesmírném podnikání