Saab začne znovu vyrábět až v srpnu

Saab

Saab

Výrobní odstávka švédské automobilky Saab se protáhne do srpna. Firma nicméně tvrdí, že je blízko obnovení dodávek dílů, které jejich výrobci zastavili, dokud automobilka nesplatí své dluhy vůči nim. Získala také povolení švédské vlády na prodej části majetku.

Automobilka potácející se na pokraji zániku podle svého dnešního prohlášení jedná s dodavateli o obchodních podmínkách, uzavření definitivních dohod se blíží. „Saab Automobile hodlá obnovit výrobu v úterý 9. srpna, a to vůli tomu, že někteří dodavatelé Saab Automobile vyžadují více času na obnovení dostatečných dodávek a další z nich mají pravidelní letní odstávky,“ odůvodnil Saab odklad.

Firma 29. června uvedla, že by během dvou týdnu ráda znovu rozběhla produkci. Ta se zastavila kvůli tomu, že společnost nedokázala uhradit dluhy u dodavatelů a neměla finance na platy svých zaměstnanců. Saabu se mezitím podařilo získat peníze na zaplacení svých pracovníků.

Švédská vláda také dnes povolila prodej a zpětný pronájem částí majetku automobilky. Obchod s konsorciem vedeným švédskou realitní společností Hemfosa Fastigeheter Saabu vynese 255 milionů švédských korun (681 milionů korun), již dříve jen schválila Evropská investiční banka (EIB).

Saab dále prohlásil, že vede rozhovory s řadou dalších potenciálních investorů, kteří by mu byli schopni poskytnout krátkodobé financování. Čínská automobilka Youngman Lotus Automobile a automobilový dealer Pangda se na začátku tohoto týdne zavázali, že koupí majoritní podíl ve švédském výrobci.

Svůj zájem o Saab projevil i ruský finančník Vladimir Antonov. Všechny tyto obchody ale ještě musí schválit čínská vláda, bývalý vlastník Saabu General Motors a EIB.