Sedláček: Je to kriminální komiks se spoustou krve

Režisér Robert Sedláček prožívá divoké léto. Narodila se mu dcera a sotva dotočil jeden film, už natáčí další – tentokrát v Ostravě.

Film má pracovní název Krysy. O čem je?
O nenasytnosti a přirozené touze mít co nejvíc za co nejmíň. Je to kriminální komiks, karikatura, která přehnaně ukazuje, že tady vládne právo silnějšího. Že vítězí ti, kteří nad sebou málo přemýšlejí. A že ani to vítězství nečiní silné šťastnými. Je to kriminálka, v níž je spousta zabíjení a spousta mrtvých. Střílí se tam zezadu. Je to tvrdý film.

Scénář napsal Zdeněk Zapletal, ve filmu si zahraje i maličkou roli dispečera, který způsobí velký problém. Jak se vám s jeho příběhem pracovalo?
I když jsme každý z jiné generace, máme oba stejný, hluboce skeptický pohled na to, jak se prezentuje dnešní společnost, která se vidí jako společnost rovných šancí, dostatku, štěstí a spokojenosti. K tomuto sebeobdivu a sebeideálu jsme oba dva velmi skeptičtí.

Hlavní roli zkušeného kriminalisty hraje Jiří Bartoška. O svém úplatném hrdinovi říká, že to není vyloženě záporná role. Jak to vidíte vy?
Rád nedodržuju žánry, rád přeháním a zároveň vedu herce, ať hrají hodně naturalisticky. Bartoškův policajt je zkorumpovaný, ale má ve filmu taky psa, s nímž si hraje, má svou rodinu, kterou má rád. Tím mate. Měl by to být dokonalý padouch, ale takhle jednoduché to není.

Kdy film uvidíme?
Příští rok na jaře. Děj se odehrává v Třinci, v Ostravě jsme točili především interiéry, které budou ve filmu představovat Třinec. Rádi bychom tedy premiéru udělali v Třinci, když jsme z něj udělali hnízdo korupce. Pak film poběží i v televizi. /joh/