Sedm perel Tuniska aneb Co v hotelovém rezortu nezažijete

Tunisko

Tunisko Zdroj: Stanislav Šulc

Tunisko
Tunisko
Tunisko
Tunisko
Tunisko
60
Fotogalerie

Tunisko se snaží vrátit na turistickou mapu, kterou do velké míry opustilo kvůli útokům v Sousse v roce 2015. A rozhodně má co nabídnout, ať už milovníkům pouště, hor, historie nebo i třeba Star Wars či železniční dopravy. Přinášíme sedmičku zajímavých tipů, které v Tunisku můžete prožít.

1. Mides a další horské oázy

Až na samých hranicích s Alžírském ukrývá Tunis jeden z přírodních zázraků. Horská oáza Mides je takovým Grand Canyonem v malém provedení. Živly tu po miliony let vytvářely kouzelnou scenérii, kterou se návštěvník může zcela svobodně procházet. A to často téměř sám, protože o Midesu turisté většinou vůbec nevědí. Jejich škoda.

Další oázy poblíž měst Tozeur a Nefta jsou Chebika či Tamerza. Ty jsou již častějším cílem návštěvníků, i proto je dobré sem přijet krátce po východu slunce.

2. Saharský festival

Dokonalá ukázka magrebské kultury se každoročně odehrává již od roku 1967. Od roku 1981 se stal mezinárodní událostí, na které vystupují účastnící z dalších afrických a arabských zemí. Letos například z Alžírska, Libye, Jordánska, Súdánu či Egypta. Každý rok se národnostní složení trochu mění. Jedná se o festival zvyků a tradic nomádského kmene Mrazigů, který je doprovázený hudbou, tancem, závodem velbloudů, koní a lovu arabských chrtů, takzvaných sloughů. Vše je nesmírně vizuálně působivé.

Festival navazuje na původní Slavnosti velbloudů, které se konaly od roku 1910 a populární pouštní zvířata a jejich závody patří také k hlavním atrakcím přehlídky. Letošní návštěvnost dosáhla 110 tisíc diváků.

3. Sahara stokrát jinak

Kdo neviděl západ slunce nad Saharou, neprožije plný život. Podobně jako moře či prales, písečné nekonečno je zážitkem na celý život. Tunisané si jsou svého pokladu dobře vědomi a mají řadu skvělých nápadů, jak Saharu turistům prodat. Vyjížďka na velbloudech je samozřejmostí, taktéž stojí za vyzkoušení výlet do dun na čtyřkolkách. Možná největším zážitkem pak je noc v poušti. Člověk pak pochopí, proč bohatí Arabové často vyrážejí strávit víkend právě tímto způsobem.

4. El-Džem

Jedno z několika historických měst Tuniska, které však stále častěji mizí z nabídky průvodců. El-Džem přitom nabízí přinejmenším dvě mimořádné památky, které očarují především milovníkům propojení historie a současnosti. První je místní koloseum, které je třetím největším antickým amfiteátrem na světě.

A dokonce je prý nejzachovalejším na světě, o čemž vypovídá i fakt, že se tu natáčely scény pro snímek Gladiátor. Návštěvník si ho může projít celé včetně podzemních kobek, kde čekaly šelmy nebo otroci na okamžik, kdy půjdou do kolosea bojovat. V koloseu se dnes zároveň často konají večerní koncerty vážné hudby osvětlené jen ohni!

Podobným zážitkem pak je možná trochu nečekaně i místní muzeum římských mozaik. To je asi největší v Tunisu a nabízí řadu velmi zachovalých artefaktů tohoto krásného umění. Možná ještě působivější však jsou pozůstatky římských vil, které může návštěvník procházet a doslova se dotknout obyčejného života z před dvou tisíc let.

5. Harissa

Video placeholde
Výroba kořenící směsi harissa • Stanislav Šulc, Jan Pavec

Usušíte papričky, pak je namelete spolu s česnekem a solí a máte... harissu, tradiční kořenící pastu, kterou Tunisko zásobuje celý svět. Koupíte ji sice na každém rohu, ale skutečným zážitkem je návštěva některé z manufaktur, kde harissa vzniká. Jedna taková je například ve vesnici Maamoura u Nabeulu. Vedle přípravy harissy můžete ochutnat celou spoustu druhů této pochutiny, soukromým tipem je švestková marmeláda s harissou.

Kdo této pastě propadl nebo propadne, měl by sem přijet na příští festival harissy. Jeho druhý ročník se konal loni v říjnu právě v Nabeulu a už od na začátku roku se celý kraj připravuje na letošní ročník.

6. Kartágo a okolí

A zase něco historie. Dějiny Kartága a jeho význam pro dějiny Říma a tedy i světa nejspíš již každý zapomněl, ačkoli na základní škole či gymnáziu se o něm mluvilo hodně. Zaslouženě. Kartágo patřilo k významným částem římské říše a pozůstatky této kultury tu zůstaly dodnes.

Ve čtvrti Kartágo a jejím okolí se pak nachází celá řada dalších významných památek, které stojí za návštěvu. Vedle lázní to je ještě muzeum Kartága, které nabízí dochované artefakty místní kultury. A také jedny z nejlepších výhledů na celé hlavní město Tunis.

Zcela jiným zážitkem je návštěva amerického hřbitova. Jakoby nekonečné řady bílých mramorových křížů a židovských hvězd ve spojení s deskami se jmény padlých vojáků je kulturním zastavením, které uprostřed rušného Tunisu málokdo čeká. Tato zastávka se však vyplatí podobně jako „modro-bílá čtvrť“ Sidi bou Said, kde je řada vyhlášených restaurací.

7. Star Wars městečko

Kdysi bývalo toto místo jedním z největších magnetů na turisty. Dnes však za jeho záchranu musí dokonce bojovat různé aktivistické skupiny. Jde o místo zvané Ong Jemel poblíž města Tozeur, kde dodnes stojí kulisy z natáčení prvního snímku ságy Star Wars.

Přírodní podmínky a stále agresivnější postup písku však městečko ohrožují, navíc kvůli poklesu turismu přestalo patřit k prioritám. Přitom je tam stále velmi rušno a jak podotýká nepsané pravidlo, každý fanoušek Star Wars by měl na toto místo alespoň jednou v životě zavítat.