Slevový nakupvakci.cz stojí. Dluží miliony, tvrdí dodavatelé

počítač

počítač Zdroj: ctk

Webové stránky nakupvakci.cz ve středu v 10 hodin.
Oficiální facebookový profil už ve středu ráno nefungoval.
Horský hotel, ilustrační foto
Horský hotel, ilustrační foto
Horský hotel Perla Jizery
8
Fotogalerie

Portál na slevy nakupvakci.cz od středy přestal fungovat. Podle jednoho z postižených smluvních partnerů dluží jeho provozovatelé ze společnosti Garuma až padesát milionů korun, další mluví o několika milionech. Ještě v úterý varovali nespokojení zákazníci ostatní na facebookovém profilu slevového serveru. Někteří z nich uvedli, že podají trestní oznámení.

Od středy ráno není možné provést nové objednávky na slevovém portálu nakupvakci.cz, ze stránek zmizel veškerý obvyklý obsah. Na oficiálním facebookovém profilu portálu nakupvakci.cz si někteří jeho klienti s koupeným voucherem stěžovali, varovali ostatní potenciální klienty a uvedli, že podali trestní oznámení. Od středečního rána ale už stránka na sociální sítí není dostupná, stejně jako webový portál.

Deník E15 se pokoušel kontaktovat zástupce nakupvakci.cz, ti ale nebyli k zastižení a na e-mailovou zprávu neodpověděli. Firma Garuma Tomáše Karaby od svého založení v roce 2011 nezveřejnila žádnou výroční zprávu. Karaba vlastní také prodejce ložního prádla Karmato.

Jeden z partnerů portálu, vedoucí hotelu Perla Jizery, kterých si přál zůstat v anonymitě, řekl E15, že slevový portál svým klientům dluží padesát milionů. Denně měl portál dostávat 400 tisíc korun od svých nasmlouvaných partnerů, své závazky už ale neplní.

Mezi postižené patří i jihomoravský hotel Čech. „Do dneška nám nedošlo vyúčtování ani peníze. Samozřejmě se jim nemůžu dovolat, ani nám neodpovídají a nezvedají telefon,“ řekl E15 provozovatel Vlastimil Macháček. „Začátkem příštího týdne podáme trestní oznámení, nemáme v tom málo peněz. Nakupvakci.cz je náš nejproblémovější portál.“

„Nám od léta dluží 58 tisíc, budeme uvažovat o dalších krocích. Zřejmě tam asi nic nezůstalo, tak aby nás právníci nestáli víc, než z portálu dostaneme. Výše celkového dluhu bude asi v řádu několika milionů,“ uvedl další majitel penzionu, který si nepřál být jmenován.

Trestní oznámení řeší policie na Praze 4, nemůže ale poskytnout další informace. „Nějaký záznam tu mají,“ potvrdila k případu slevového portálu Alexandra Kvardová z policejního sekretariátu. Někteří klienti se obrátili i na Českou obchodní inspekci, která ale v takovém případě nemůže zasáhnout.

„Osobně doporučuji, aby se spotřebitelé podívali, zda na firmu nebyl podán insolvenční návrh a případně přihlásit svou pohledávku,“ řekl E15 mluvčí obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Podle údajů z rejstříku zatím nikdo insolvenční návrh nepodal.

Z žebříčku slevových serverů předloni vypadl tehdy třetí největší portál Zapakatel.cz, který ukončil činnost. Počet aktivních slevových serverů v Česku klesl na 40. Obrat slevového trhu se pohybuje kolem 3,5 miliardy korun ročně.