Slunečnice režiséra Jamese Camerona chce změnit vzhled solární energetiky

Solar Sun Flower

Solar Sun Flower Zdroj: MUSE School

Kanadský režisér James Cameron je znám nejen perfekcionismem, s nímž své velkofilmy jako Terminátor 2, Titanic nebo Avatar vytvářel, ale také svojí četnou spoluprací s vědci v oblastech hlubinného podmořského bádání či statusem oficiálního poradce NASA. Nyní Cameron představil další ambiciózní projekt, s nímž hodlá změnit tvář stávající solární energetiky – investoval do vývoje „solární slunečnice“, zařízení, které jako slunečnice nejen vypadá, ale také sleduje pohyb slunce oblohou.

Konstrukce se jmenuje „Solar Sun Flower“ a její první prototypy byly dostaveny v areálu neziskové školy MUSE School v Kalifornii. V principu jde o zhruba desetimetrový stožár, na jehož vrcholu dlí centrální výkonný solární panel obklopený soustavou čtrnácti menších panelů. Celá konstrukce je schopna se otáčet a sledovat tak pohyb slunce po obloze. Vstupní astronomická data k přesnému sledování zajišťuje společnost Sonnen.

Solar Sun FlowerSolar Sun Flower | MUSE School

Motivace pro výzkum v této sféře je podle Camerona jasná: nejde prý jen obecně o zvyšování efektivity solárních panelů, ale také o vytvoření nějakého „hezčího“ řešení než obyčejných soustav panelů, které se navíc natáčí vůči slunci. Momentálně je soustava pěti slunečnic už v testovacím provozu a denně vyrábí kolem 260 kWh, což zajišťuje zhruba 75 až 90 procent energetické spotřeby školy. Po připojení Muskových baterií by mělo dojít ke stoprocentnímu pokrytí.

Cameronův tým vyvinul také aplikaci, prostřednictvím které mohou tamní studenti takřka on-line sledovat výrobu a spotřebu energie. Podle portálu Gizmodo se pak prý Cameron už „nemůže dočkat“, až ke slunečnícím připojí baterie, které nedávno představil Elon Musk.

Na vývoji slunečnice se podle Gizmodo kromě výše zmíněné firmy podílel také grafik, který dělal 3D modely ve filmu Avatar, celý projekt pak financovala Cameronova manželka Suzy Amis. Cameron v rámci projektu nyní vytváří open-source plány, které v nejbližších měsících hodlá uvolnit ve prospěch „všeobecného pokroku“ v solární energetice, patentem si chrání pouze fakt, že je autorem projektu.