Sochy obléhají restaurátoři

Po opravě sochy Josefa Jungmanna je na řadě Palacký. Památkáři se vracejí také k práci na Janu Husovi.

Bronzová socha Josefa Jungmanna na stejnojmenném náměstí má zelenou barvu. Oproti ostatním sochám je tím výjimečná. „Bronz koroduje dozelena. Protože jsme sochu očistili, tak prokoukla. Na ostatních je nános špíny,“ řekla Petra Hoftichová z Galerie hlavního města Prahy, která má na starosti restaurování většiny pražských plastik.

Palackého ničí holubi

V říjnu začala oprava sochy Františka Palackého na Palackého náměstí. Restaurátoři zatím odebírají vzorky a zjišťují, v jakém stavu sousoší je. Podle Hoftichové je zřejmě pomník staticky v pořádku. „V tomto případě jsou hlavním problémem holubi. Jejich trus je příliš agresivní,“ podotkla Hoftichová.

Podobně agresivní je podle ní třeba kečup, který ničí zejména sochu svatého Václava, u které pojídají turisté jídla z rychlých občerstvení.

Začne oprava Husa

Opravu velkých soch platí společnost Queep, která pronajímá reklamní plochy, které obklopují plastiky při rekonstrukci. Kvůli tomu, že reklamní plachta zahalovala pomník Jana Husa na Staroměstském náměstí, ale vznikl spor mezi městem a firmou. Památkáři tak museli výzkumné práce na konci roku 2007 přerušit.

Tento týden se restaurátoři na sochu vrátí. „Dodavatelé nám ohledně Husa vyšli vstříc,“ řekl radní pro kulturu Milan Richter. Hlavní jednání se společností Queep povedou radní v nejbližších dnech.

„Naší hlavní podmínkou je, aby oprava skončila co nejdříve a pomník byl zakrytý jen na dobu nezbytně nutnou,“ řekl Richter.