Soumrak kroužků pro děti

Domy dětí a mládeže na Zlínsku se potýkají s nedostatkem vedoucích kroužků. A bude hůř, tvrdí jejich ředitelé.

Vladan Vavruša dělá to, co málokdo ve Zlíně. Učí hrát děti na kytaru. Rozhodně tím nezbohatne. Vedení hudebního kroužku se ujal proto, že ho to baví a chodí tam i jeho dcera. Lidí, jako je Vavruša, je ale málo a podle zjištění Sedmičky ředitelé domů dětí a mládeže a volnočasových středisek pro mládež na Zlínsku mají problém shánět vedoucí kroužků. A podle vedení klubů bude hůř.

„Chybí nám vedoucí pro kroužky pohybových aktivit a tanců. Velice těžké je také sehnat muže, kteří by vedli kroužky leteckých a lodních modelářů,“ říká ředitelka Domu dětí a mládeže Astra Ivana Vladíková.

Potíž je v tom, že odměna za práci vedoucích je spíše symbolická. „Honoráře nikoho nemůžou uspokojit. Navíc chceme po vedoucích, aby nám zaručili, že kroužky povedou celý školní rok. Na to každý nemá čas,“ prohlašuje Vladíková.

Do kroužků Astry chodí zhruba třináct set dětí. Zatím se vedení daří se o ně postarat. „Máme na to kromě kmenových zaměstnanců také skoro šedesát externích spolupracovníků,“ ujišťuje Vladíková.
Situace se může ještě mnohem více zkomplikovat, pokud vejde v platnost zákon, podle kterého by museli mít všichni vedoucí pedagogické vzdělání. „To už nenajdeme nikoho,“ tvrdí ředitelka Domu dětí a mládeže Sluníčko v Otrokovicích Jiřina Kovářová.

Pro mnoho rodičů by rušení nebo omezování kroužků znamenalo značné problémy. „Jsme v práci každý den obvykle do pěti až šesti hodin, museli bychom to nějak řešit. Jinak by asi hrozilo, že se děti budou poflakovat po městě nebo budou doma vysedávat jen u počítače,“ říká Jarmila Urubková, jejíž děti chodí ve Zlíně do keramického kroužku.

Podobné problémy jako ve zlínské Astře mají i v otrokovickém Sluníčku. „Máme asi padesát vedoucích, kteří se dětem věnují pravidelně, nepravidelně sem dochází dalších padesát. Je opravdu těžké hledat nové lidi. Za peníze, které můžeme nabídnout, bude tuto práci dělat jen opravdový nadšenec,“ tvrdí.

Největší sháňka je po vedoucích pro pohybové a taneční kroužky. „To jsou nejoblíbenější záliby, pořád jsou ale populární i rukodělné činnosti. Problémy máme také se sháněním vedoucích do jazykových kroužků. Protože chceme, aby se děti opravdu něco naučily, hledáme kandidáty s certifikátem, jenže ti mohou pracovat za daleko lepších podmínek jinde. Je to začarovaný kruh a věčný boj,“ míní Kovářová.

Kvůli nedostatku vedoucích existují dokonce i pořadníky pro některé kroužky. Pokud některé z dětí přestane do kroužku docházet, osloví dům dětí rodiče dítěte, které je v seznamu jako první náhradník.

Slabá odměna

Že vedení kroužku není ani přilepšením k rodinnému rozpočtu, potvrzuje učitel hry na kytaru Vavruša, který působí v Domě dětí a mládeže Sluníčko v Otrokovicích. „Dělal jsem tu vedoucího už před několika lety, pak jsem si dal pár let pauzu a teď jsem se k tomu vrátil. Odměna nestojí za řeč, dělám to hlavně proto, že mě to baví a do kroužku chodí i moje dcera,“ vysvětluje Vavruša.

Rodiče přesto věří, že problémy domy dětí a mládeže zvládnou. „Kdyby se to nepodařilo, tak to bude pro stovky rodin dost velký problém,“ uzavírá zlínská maminka Urubková.