Společnost RPG zatím neoživí projekt Jindřich Plaza v Ostravě

Realitní skupina RPG Real Estate zatím nezahájí stavbu projektu Jindřich Plaza - komplexu kanceláří, obchodů s hotelem v centru Ostravy. Měl vyrůst na místě hotelového domu Jindřich. Podle zástupců firmy je trh s administrativními prostory v Ostravě po hospodářské krizi nadále "mrtvý". RPG začne stavět pouze v případě, že bude mít dopředu podepsanou smlouvu se stálým nájemcem kancelářské budovy. Řekl to mluvčí realitní skupiny RPG Real Estate Petr Handl.

Firma projekt zastavila v roce 2008 v době vypuknutí recese. „Ostrava se dostala před několika lety do boomu, firmy se tady chtěly stěhovat. Ale krize to zastavila. Nové kancelářské prostory jsou dneska v Ostravě často z poloviny prázdné. Stále proto přemýšlíme, co na tom místě postavíme,“ uvedl Handl. Výstavbu kancelářské budovy by mohl nastartovat nájemce, se kterým se RPG dohodne dopředu na pronájmu. „Nemůžeme si v dnešní situaci dovolit stavět něco dopředu, pohybovat se v oblasti spekulantství,“ konstatoval Handl. Projekt měl stát zhruba 2,5 miliardy korun. „Naštěstí jsme ještě zbytečně neproinvestovali stovky milionů korun,“ dodal.

„Věříme, že Nová Karolina je nejlepší kancelářskou lokalitou v Ostravě. To by nám mělo při zaplňování našich prostor pomoci,“ řekl předseda představenstva společnosti Passerinvest Radim Passer, jehož firma je jedním z investorů Nové Karoliny. Podle něj je nyní v Ostravě asi 100 tisíc metrů čtverečních kvalitních kancelářských ploch. „Odhaduje se, že asi deset procent je prázdných a toto číslo se pravděpodobně ještě zvýší,“ poznamenal. Developerská společnost CTP také začala stavět novou čtrnáctipatrovou kancelářskou budovu na náměstí Republiky. Dokončí ji za 1,2 miliardy korun v příštím roce. Největším nájemcem v ní bude firma Tieto, podle níž se bude nová budova jmenovat Tieto Tower. Podle původních plánů chtěla na náměstí vybudovat čtyřiadvacetipodlažní mrakodrap. Po vypuknutí hospodářské krize však svoje plány firma změnila.