Spoluzakladatel Tesly chystá nákladní vozy na elektřinu

Popelářský vůz v USA (ilustrační foto)

Popelářský vůz v USA (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Ian Wright, jeden ze zakladatelů kalifornské automobilky Tesla Motors, plánuje elektrické pohony prosadit v nové oblasti. Se svou firmou Wrightspeed se snaží prorazit v nákladní dopravě.

V Tesla Motors se Wright příliš dlouho neohřál. Přestože odešel po roce, ve světě elektromobility zůstal. Zatímco jeho někdejší zaměstnavatel z Fremontu vyrostl v ambiciózní firmu, která plánuje elektrické vozy pro masy, Wright má jinou vizi. Se svou firmou Wrightspeed chce transformovat trh možná největších znečišťovatelů na silnicích - nákladních vozů.

Jeho společnost však nevyrábí vlastní nákladní vozy. Pouze pro ty existující dodává elektrické pohonné jednotky, díky nimž mají být vozidla čistší, tišší a efektivnější ve spotřebě energie. Pohonná jednotka Wrightspeed se skládá z elektrického motoru, systému baterií a palubního generátoru. Na baterii ujede nákladní vůz zhruba 30 mil. Systém zhruba zdvojnásobuje účinnost paliva nákladních aut a snižuje náklady na jejich údržbu, řekl Wright.

Wright již získal kontrakt na spolupráci s logistickou společností FedEx, která technologii zkouší v prvních 25 vozidlech. Wrightspeed rovněž cílí na městské popelářské vozy - prvních 17 vozů s elektrickou pohonnou jednotkou už jezdí v kalifornském městě Santa Rosa. Jen pro úplnost, v oblasti popelářských vozů má Wrightova firma konkurenci - v Chicagu už jezdí elektrické vozy společnosti Movit.

V očekávání růstu se společnost Wrightspeed v dohledné době plánuje přestěhovat do nové výrobní haly, kde by v příštím třech letech měla rozšířit stav zaměstnanců ze současných 25 na desetinásobek.

Původně výrobce sportovních elektromobilů
Na nákladní vozy, kterých je jen v USA odhadem 2,2 milionu, se firma Wrightspeed začala zaměřovat v podstatě nedávno. Původním cílem Iana Wrighta byla produkce sportovních vozů na elektřinu. Začínající firma však nedokázala sehnat peníze, protože se pohybovala na nevelkém trhu.

Mládek láká do Česka americkou automobilku Tesla